Spis treści
Jakie funkcje pełni witamina C w ludzkim organizmie? Czym skutkuje jej niedobór? Czy owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C? Jakie produkty spożywcze należy włączyć do naszej diety? W artykule znajdziecie odpowiedzi na powyższe pytania.
Witamina C – jak wpływa na nasze zdrowie?
Witamina C należy do grupy antyoksydantów, co oznacza, że chroni nasz organizm przed działaniem tak zwanych wolnych rodników – wolne rodniki determinują procesy starzenia się organizmu.
Witamina C, nazywana również kwasem askorbinowym, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, wspiera funkcjonowanie kości, chrząstek, zębów, skóry, naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie: antybakteryjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne.
Warto wiedzieć, że witamina C powiązana jest również z pracą naszego mózgu i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Kwas askorbinowy stanowi także produkt niezbędny do syntezy neuroprzekaźników, w tym dopaminy i adrenaliny.
Utrzymanie odpowiedniego stężenia witaminy C w organizmie przyczynia się do właściwego metabolizmu energetycznego, co oznacza, że antyoksydant zmniejsza uczucie zmęczenia, znużenia i naturalnie dodaje nam energii. Wspiera również ciało po intensywnym treningu fizycznym.
Witamina C – wpływ na skórę
Witamina C oddziałuje również na nasz naskórek, dlatego też wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów czy specyfików typu serum.
Witamina zapobiega powstawaniu zmarszczek, przyspiesza procesy gojenia się ran i przywraca gęstość skóry poprzez stymulację produkcji kolagenu. Chroni naskórek przed działaniem czynników zewnętrznych (promieniowanie słoneczne, wiatr, smog, wysokie temperatury, niskie temperatury), wzmacnia naczynia krwionośne, nie dopuszcza do rozpadu naturalnie występującego kwasu hialuronowego i elastyny. Dodatkowo rozjaśnia przebarwienia powstające w wyniku zmian trądzikowych, zmian skórnych czy promieniowania słonecznego, a także wykorzystywana jest w leczeniu trądziku pospolitego.
Niedobór witaminy C w organizmie – czym skutkuje?
Wiemy już, że witamina C odgrywa ważne role w utrzymaniu dobrej kondycji naszego organizmu i nie ogranicza się wyłącznie do wspierania układu odpornościowego. Niedobory kwasu askorbinowego mogą wiązać się ze zwiększonym ryzykiem choroby bakteryjnej lub wirusowej, z obniżeniem odporności, ze stale towarzyszącym uczuciem zmęczenia i senności.
Zbyt małe stężenie witaminy C determinuje również złe samopoczucie, rozwój anemii, spowolnienie procesów gojenia się ran czy brak apetytu. Mało kto wie, że niedobór tego antyoksydantu wpływa również na zwiększoną łamliwość kości i powoduje dolegliwości bólowe: bóle mięśniowe i bóle stawów. W naszym ciele dochodzi do nieprawidłowych przemian kwasów tłuszczowym i zwiększa się ryzyko powstawania mikrowylewów poprzez osłabienie naczyń włosowatych. Borykamy się również zapaleniem dziąseł oraz z pogorszeniem się stanu skóry i ze zwiększoną ilością zmarszczek.
Źródła witaminy C w pożywieniu
Aby zapobiegać niedoborom kwasu askorbinowego, powinnyśmy przede wszystkim wprowadzić do diety jego naturalne źródła. Nie tylko uzupełnimy stężenie witaminy C, ale będziemy również zapobiegać innym niedoborom pokarmowym, ponieważ najbogatsze źródło tej witaminy stanowią owoce i warzywa.
Wchłanianie witaminy C
Zanim przejdziemy do listy żywności zawierającej kwas askorbinowy, skupimy się jeszcze pokrótce na zaburzeniach we wchłanianiu witaminy C. Źródła naukowe potwierdzają, że poddawanie żywności obróbce termicznej, czyli działaniu wysokich temperatur, wpływa na osłabienie stężenia tej cennej witaminy. Najlepiej więc, abyśmy sięgały po owoce i warzywa w formie surowej lub wykonywały prozdrowotne soki warzywno-owocowe.
Na zaburzenia we wchłanianiu przeciwutleniacza wpływ mają także warzywa zawierające askorbinazę, czyli m.in.: ogórek, kabaczek, cukinia. Oznacza to, że na talerzu nie można łączyć ze sobą źródeł witaminy C ze źródłami askorbinazy.
Owoce zawierające witaminę C
Współcześnie w wielu źródłach powielany jest mit, który przedstawia owoce cytrusowe jako najlepsze źródło witaminy C wśród owoców. Tak naprawdę najwyższe stężenia zawarte są w aceroli, rokitniku i w owocach dzikiej róży. Poniżej prezentujemy listę 10 najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego.
Witamina C znajduje się w:
- aceroli,
- rokitniku,
- owocach dzikiej róży,
- czarnej porzeczce,
- owocach głogu,
- truskawkach,
- papai,
- poziomkach,
- kiwi,
- cytrynie bez skórki.
Witamina C w warzywach
Wśród warzyw zawierających witaminę C króluje natka pietruszki, czerwona papryka oraz jarmuż. Chcąc przeciwdziałać niedoborom kwasu askorbinowego, powinnyśmy sięgać również po:
- brukselkę,
- zieloną paprykę,
- brokuły,
- kalafior,
- szpinak,
- kalarepę,
- czerwoną kapustę,
- białą kapustę,
- szczypiorek,
- zielony groszek.
Witamina C w żywności
Witaminę C dostarczymy do organizmu również poprzez spożywanie: soku pomarańczowego, soku grejpfrutowego, soku gruszkowego, soku pomidorowego, kiełków lucerny, koncentratu pomidorowego, wątróbki cielęcej i wątróbki z kurczaka, ketchupu.
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.