Najbardziej podchwytliwe zagadki z odpowiedziami – TOP 100

Udostępnij ten post!

Podchwytliwe zagadki dają do myślenia, dzięki nim aktywujemy różne obszary w mózgu.     Znajdziemy bardzo proste łamigłówki, jak i te na dużo wyższym poziomie. Warto je wykorzystać, na przykład podczas zabawy z dzieckiem, czy w trasie dla zabicia nudy. W naszym TOP 100 znalazły się podchwytliwe zagadki dla dorosłych oraz dla najmłodszych!

Poznaj najlepsze podchwytliwe zagadki, które zaskoczą wszystkich!

Podchwytliwe zagadki nie wymagają tak naprawdę od nas wiedzy z encyklopedii, bowiem musimy polegać tu przede wszystkim na logicznym myśleniu. Wyciąganie wniosków jest najlepszą drogą, aby dojść do właściwej odpowiedzi. Poniżej masz TOP 100, czyli podchwytliwe zagadki zagadki zarówno te trudne, jak i zabawne.

Podchwytliwe zagadki dla dzieci – poznaj najlepsze!

Podchwytliwe zagadki dla dzieci uczą najmłodszych logicznego toku rozumowania, poza tym spostrzegawczości. W tym wypadku trzeba postawić na dość proste łamigłówki, aby nie zniechęcić pociechy ani tym bardziej nie zawstydzić. Poniżej znajdziesz podchwytliwe zagadki dla maluchów w różnym wieku:

1.Krowa stała na granicy czesko-francuskiej. Do którego państwa należy?

Odpowiedź: Do żadnego. Taka granica przecież nie istnieje.

2.Jak rzucone jajko może przelecieć dwa metry i się nie rozbić?

Odpowiedź: Jajko należy rzucić na większą odległość np. trzy metry. Wtedy jajko przeleci dwa metry w całości.

3.Dwóch graczy grało w szachy. Każdy z nich grał trzy partie i wygrał trzy razy. Jak to możliwe?

Odpowiedź: Grali partie z innymi graczami, nie ze sobą.

4.Ile zwierząt Abel zabrał na Arkę?

Odpowiedź: Nie zabrał ani jednego, bo była to Arka Noego.

5.Jaki jest najlepszy sposób na wygranie wyścigu?

Odpowiedź: Biec szybciej niż rywale.

6.Jeśli kogut złoży jajko na dachu stodoły, w którą stronę się potoczy?

Odpowiedź: Koguty nie znoszą jaj.

7.Dlaczego wrona siedzi na samym czubku drzewa?

Odpowiedź:  wyżej nie może.

8.Ile jabłek możesz zjeść, gdy masz pusty żołądek?

Odpowiedź: Jedno, później żołądek nie będzie już pusty.

9.Co zawsze nadchodzi, ale nigdy nie nadchodzi?

Odpowiedź: Jutro.

10.Gdzie czwartek jest przed środą?

Odpowiedź: W słowniku.

11.Jeśli są 3 jabłka w misce i zabierzesz 2 to ile masz jabłek?

Odpowiedź:  Dwa.

12.Niektóre miesiące mają 31 a ile ma 28?

Odpowiedź: Wszystkie.

13.Co zapewnia siłę oraz moc do przechodzenia przez ściany?

Odpowiedź: Drzwi.

14.Na czym siedzisz, śpisz i tworzysz ważne dokumenty?

Odpowiedź: Na krześle, łóżku i komputerze.

15.Ile liter ma alfabet polski?

Odpowiedź: 13 liter.

Podchwytliwe zagadki skierowane do najmłodszych mogą zawierać proste równania, do tego dobrze znane fakty. Ważne, aby były dopasowane do wiedzy, a więc do ich możliwości.

Podchwytliwe zagadki dla dorosłych, które mogą zaskoczyć!

Podchwytliwe zagadki dla dorosłych są dużo bardziej rozbudowane niż te skierowane do pociech. Wymagają większego skupienia oraz użycia życiowego doświadczenia. W tym przypadku można już zastosować skomplikowane łamigłówki. Poniżej znajdziesz trudne podchwytliwe zagadki:

1.Dlaczego 1968 centów jest warte więcej niż 1967 centów?

Odpowiedź: Ponieważ w groszach 1968 jest o jeden grosz więcej niż w groszach 1967.

3.Kuter rybacki z drabiną w środku opiera się o ścianę w porcie. Na trawlerze znajduje się 5 wioseł i 2 sieci rybackie. Odległość między dwoma kolejnymi stopniami na drabinie wynosi 1 metr. Jeśli fale uderzające o ścianę podnoszą się o pół metra co pół godziny, jak długo potrwa, zanim 6 stopni drabiny znajdzie się pod falami?

Koniecznie przeczytaj  BAT z nową strategią „lepszego jutra”. Nie tylko dla palaczy!

Odpowiedź:  Łódź rybacka unosi się wraz z falami, żadne stopnie nie wchodzą pod wodę.

4.Mężczyzna ubrany na czarno idzie wiejską drogą. Nagle zza rogu wyjeżdża duży czarny samochód bez włączonych świateł i zatrzymuje się z piskiem. Skąd kierowca samochodu wiedział, że tam jest?

Odpowiedź: To był dzień.

5..Kierowca ciężarówki zmierza w przeciwnym kierunku na ulicy jednokierunkowej. Widział go policjant, ale nie zareagował. Dlaczego policjant go nie zatrzymał?

Odpowiedź:  Dlatego, że kierowca ciężarówki szedł.

10.Mężczyzna kupił auto za sto tysięcy dolarów, ale nie zapłacił ani grosza. Jak to zrobił?

Odpowiedź:  Nie zapłacił ani grosza, bo płacił w dolarach.

11.Co się stanie jeśli jasny kamień wrzucimy do Morza Czarnego?

Odpowiedź:  Kamień będzie mokry.

12.Kiedy mały jamnik najprawdopodobniej wyjdzie z domu?

Odpowiedź: Kiedy będą otwarte drzwi.

13.Dlaczego orkiestra nie gra na moście?

Odpowiedź:  Bo most to nie instrument!

14.W wieżowcu żyje 85 osób, o 9 panów więcej niż pań. Ilu panów i ile pań mieszka w budynku?

Odpowiedź: Panów żyje 47, a pań 38,

15.Pokój ma kształt prostokąta o długości 8,4 m i szerokości o 0,9 m krótszej. Ile zapłacono za linoleum do tego pomieszczenia, jeżeli 1 m² kosztował 29 zł?

Odpowiedź: Zapłacono 1827 zł.

16.Jaka jest najwyższa forma życia zwierzęcego?

Odpowiedź: Żyrafa.

17.Co to jest bigos na winie?

Odpowiedź: Co się nawinie, to do bigosu!

18. Który dziś dzień? Dzisiaj nie jest ani niedziela, ani środa. Jutro nie jest niedziela ani środa. Wczoraj nie był piątek. Poniedziałek nie był przedwczoraj, podobnie jak niedziela. Który dzień tygodnia wypada dzisiaj (wtorek, środa, sobota czy niedziela), jeśli jedno ze stwierdzeń jest fałszywe?

Odpowiedź: Niedziela.

19.Parys miał w koszu trzy jabłka, które rozdał trzem boginiom. Jedno jabłko zostało w koszu. Jak to możliwe?

Odpowiedź: Parys dał jednej bogini jabłko z koszykiem.

20.Budynek ma cztery kondygnacje.
Im wyższe piętro, tym więcej ludzi tam mieszka.
Na które piętro najczęściej jeździ winda?

Odpowiedź: Na parter.

zagadka

Podchwytliwe zagadki na inteligencję dla najmądrzejszych!

Podchwytliwe zagadki na inteligencję wcale nie wymagają od nas dużej wiedzy, ponieważ bardziej liczy się w tym wypadku spostrzegawczość oraz przebiegłość. To nie są trudne równania matematyczne ani tym bardziej testy sprawdzające konkretną wiedzę z danego działu. Poniżej znajdziesz podchwytliwe zagadki badające inteligencję:

1.Mężczyzna i jego syn mieli wypadek samochodowy. Mężczyzna zmarł w drodze do szpitala, ale chłopiec trafił na operację. Chirurg na izbie przyjęć powiedział: „Nie mogę operować, bo to mój syn!” Jak to było możliwe?

Odpowiedź: Chirurg na izbie przyjęć była jego matką.

2.Kierowca ciężarówki zmierza w przeciwnym kierunku na ulicy jednokierunkowej. Widział go policjant, ale nie zareagował. Dlaczego policjant go nie zatrzymał?

Odpowiedź: Dlatego, że kierowca ciężarówki szedł.

3.Co ma wpólnego Windows i łódź podwodna?

Odpowiedź: Jak otworzysz okno to zaczynają się problemy.

4.Dlaczego blondynka wyrzuca zegarek przez okno?

Koniecznie przeczytaj  Pomysł na hobby: Barwiarstwo

Odpowiedź: Chce sprawdzić jak szybko mija czas.

5.Jak się nazywa rozmowa rybaków?

Odpowiedź: Pogawędka.

6.Co mówi rybak wchodząc do stajni?

Odpowiedź: Okoń!

7.Co to jest? Od dołu niebieskie a od góry zielone?

Odpowiedź: Żaba w dżinsach.

8.Gdzie wszystkie noce są bezksiężycowe?

Odpowiedź: Na Księżycu.

9.Jakie jest najsilniejsze zwierze świata?

Odpowiedź: Ślimak bo nosi swój dom na plecach.

10.Czym różni się narzeczona od żony?

Odpowiedź: Tym, czym reklama od reklamacji.

11.Dlaczego wszyscy lubią delfiny?

Odpowiedź: Bo delfiny są na fali.

12.Co to jest para wodna?

Odpowiedź: Dwie rybki.

13.Papież tego nie używa, a mąż daje żonie?

Odpowiedź: Nazwisko.

14.Jaka jest różnica pomiędzy kurą a kogutem?

Odpowiedź: Kura jaja znosi a kogut nosi.

15.Jak najłatwiej zabić strusia?

Odpowiedź: Przestraszyć go na betonie.

16.Dlaczego orkiestra nie gra na moście?

Odpowiedź: Bo most to nie jest instrument.

kobieta mysli nad zagadka

Śmieszne podchwytliwe zagadki, które mogą rozbawić!

Zdecydowanie najpopularniejsze są śmieszne podchwytliwe zagadki. Potrafią utrzeć nosa innym, aczkolwiek również rozbawić i poprawić humor. To idealna opcja na rozładowanie napięcia. Poniżej masz właśnie takie podchwytliwe zagadki:

1.Kto może wytrzymać 30 dni bez snu?

Odpowiedź: Tak naprawdę każdy, bo śpi się przecież w nocy.

2.Co podróżuje po świecie, ale tkwi w jednym miejscu?

Odpowiedź: Znaczek pocztowy.

3.Mam zęby, ale nie mogę jeść. Czym jestem?

Odpowiedź: Grzebieniem.

4.Jakie zęby pojawiają się najpóźniej?

Odpowiedź: Sztuczne.

5.Którą ręką miesza się kawę…?

Odpowiedź: Kawę miesza się łyżeczką, a nie ręką…

6.Co zrobić, gdy blondynka da ci kosza?

Odpowiedź: Wynieść śmieci.

7.Co mówi lustro do lustra?

Odpowiedź: Przepraszam odbiło mi się.

8.Czym się różni ryba-piła od człowieka?

Odpowiedź:  Tym, że ryba piła, a człowiek pił, pije i pić będzie!

9.Nie je nie pije a chodzi i żyje?

Odpowiedź: Zegar.

10.Kto mówi wszystkimi językami świata?

Odpowiedź:  Echo.

11.Jakie trzyliterowe słowo zaczyna się na s, kończy na x i ma samogłoskę w środku?

Odpowiedź: Sześć.

12.Co jest białe, lepkie i lepiej splunąć niż połknąć?

Odpowiedź: Pasta do zębów.

13. Zawsze jestem twardy, gdy jest suchy, ale gładki i miękki, gdy jest mokry. Czym jestem?

Odpowiedź: Gąbka.

14.Co rośnie bez korzeni?

Odpowiedź:  Podatek.

15.Co się stanie jeśli odpadną ci ręce?

Odpowiedź:  Nie będziesz mógł ich podnieść.

16.Dlaczego gmach sejmu jest okrągły?

Odpowiedź:  Bo nikt jeszcze nie widział kwadratowego cyrku.

17.Dlaczego w rzekach jest woda?

Odpowiedź:  Żeby się nie kurzyło jak statki hamują.

18.Jak kolejarze piją piwo?

Odpowiedź:  Po kolei.

19.Dlaczego gwiazdy śpią w dzień?

Odpowiedź:  Bo chodzą na nocne zmiany.

20.Gdzie łowi się koty?

Odpowiedź:  W kotłowni.

21.Jak długo żyje mysz?

Odpowiedź: To zależy od kota.

22.Co robi szklarz, gdy nie ma szkła?

Odpowiedź: Pije z gwinta.

23.Na górze – drewniane ramię, na dole – gęsta czupryna. Znikają z podłogi śmieci, gdy taniec rozpoczyna.

Odpowiedź: Miotła.

kobieta rozwiazuje zagadki

Trudne podchwytliwe zagadki, które mogą sprawić problem!

Podchwytliwe zagadki nie będą dla każdego, bo nie wszyscy sobie z nimi poradzą. Poniżej znajdziesz kilka trudnych łamigłówek:
1.Mamy pudełko o wymiarach 1cm x 8cm x 8cm. Ile maksymalnie w takim pudełku zmieści się piłeczek o średnicy 1cm?

Koniecznie przeczytaj  Co warto wiedzieć przed zakupem roweru holenderskiego?

Odpowiedź:  Zmieści się 68 piłeczek.

2.Matka jest o 21 lat starsza od swojego dziecka. Za 6 lat dziecko będzie 5 razy młodsze od matki. Gdzie jest ojciec?

Odpowiedź:  Wynik ujemny oznacza dokładnie 9 miesięcy. A to znaczy, że dziecko będzie dopiero poczęte.

3.Co to jest : małe, zielone i trójkątne ?

Odpowiedź:  Mały, zielony trójkąt.

4.Ojciec Basi ma pięć córek : Ale, Kaję, Maję, Hanię. Pytanie jak ma na imię piąta córka ?

Odpowiedź:  Basia.

5.Jak zwraca się oprawca do skazanego pod szubienicą?

Odpowiedź: Głowa do góry.

6. Jest owłosiony na zewnątrz i miękki w środku. Kończy się na s co to jest?

Odpowiedź: Kokos.

7.Co było pierwsze kura czy jajo?

Odpowiedź: Dinozaury składały jaja dużo wcześniej przed ewolucja kury.

8.Nigdy nie byłem ale zawsze będę. Nikt mnie nie widział ale każdy wie że istnieję. Daję ludziom motywację do działania.

Odpowiedź: Jutro.

9.Kiedy w nim jesteś nie wiesz o tym, kiedy w nim nie jesteś wiesz że w nim byłeś. Co to jest?

Odpowiedź: Sen bądź błąd.

10.Co otrzymuje panna młoda w dniu ślubu, który jest długi, a czasem trudny?

Odpowiedź:  Nowe nazwisko.

11.Co jest piękne i naturalne, ale staje się długie i kłujące, jeśli nie jest regularnie przycinane?

Odpowiedź:  Trawa.

12.Co otrzymasz, jeśli dodasz dwie jeżyny i pięć jabłek?

Odpowiedź: Dom pełen urządzeń elektronicznych.

13.Który budynek ma najwięcej historii?

Odpowiedź: Biblioteka.

14.Co możesz wypełnić pustymi rękami?

Odpowiedź: Rękawiczki.

15.Gdzie jest najgłębszy ocean?

Odpowiedź: Na dole.

16.Mam gałęzie. a jednak nie mam liści, pnia ani owoców.
Czym jestem?

Odpowiedź: Bank.

17.Od początku wieczności do końca czasu i przestrzeni, do początku każdego końca i końca każdego miejsca. Czym jestem?

Odpowiedź: Litera E.

18.Jestem na początku wszystkiego.
Jestem na końcu wieczności.
Mam środkową ścieżkę.
Cała moja uosabia obojętność.
Czym jestem?

Odpowiedź: Apatia.

19.Jim i Tom postanowili zagrać w tenisa przeciwko sobie. Stawiają 1 dolara na każdą grę, w którą grali. Jim wygrał trzy zakłady, a Tom wygrał 5 $. W ile gier zagrali?

Odpowiedź: Jedenaście gier

20.Co spada, ale nigdy nie pęka? Co pęka, ale nigdy nie spada?

Odpowiedź: Dzień i noc.

21.Człowiek, który to wynalazł, nie chce tego dla siebie. Człowiek, który go kupuje, nie kupuje tego dla siebie. A człowiek, który tego potrzebuje, nie wie, że tego potrzebuje. Co to jest?

Odpowiedź: Trumna.

22.Która pora dnia jest zapisywana tak samo do przodu i do tyłu?

Odpowiedź: Noon.

23.Jaką wodę możesz jeść i żuć?

Odpowiedź: Arbuz.

24.Dlaczego skarbonka jest ciągle wkurzona?

Odpowiedź: Bo każdy jej wciska swoje trzy grosze.

25.Co zrobił Sobieski po objęciu tronu?

Odpowiedź: Usiadł na nim!

26.Na ławce siedzą dwie osoby: duża i mała. Mała jest synem dużej, a duża nie jest tatą małej. Kim jest duża osoba?

Odpowiedź: Mama.

Obrazek domyślny
Katarzyna Tomaszewska

Dziennikarka, blogerka - pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.

Artykuły: 690

Zostaw odpowiedź