Spis treści
W kalendarzu już mamy wiosnę, a niedługo zagości na dobre także za oknem. Na razie jednak słońce przeplata się z deszczem i śniegiem. Na chwilę jest ciepło jak latem, a zaraz potem nadchodzi przenikliwy mróz.
Taka pogoda jest bardzo obciążająca dla naszego układu odpornościowego. Który dodatkowo po zimie może nie działać najlepiej. Jeśli więc chcemy uniknąć przeziębienia i w pełni cieszyć się każdym ciepłym dniem, warto zadbać o nasze zdrowie. Jak? Przy pomocy zbilansowanej diety i odpowiednich suplementów, oraz oczywiście zdrowych nawyków.
Wiosna – idealny moment na poprawę diety!
Wiosna to idealny moment na zdrowsze odżywianie. Przede wszystkim – świeże owoce i warzywa dostępne w sklepach są coraz lepszej jakości, ale również dłuższe dni sprawiają, że mamy więcej czasu i energii na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Co warto jeść, żeby poprawić odporność?
Warto sięgać po kiszonki. Zarówno nasza swojska kapusta, jak i egzotyczne kimchi będą świetnym dodatkiem do wielu różnych potraw. Kiszonki to doskonałe uzupełnienie każdego dania. Kiszone ogórki będą idealne do kanapek na śniadanie, surówkę z kapusty można zjeść do obiadu, w sklepach znajdziemy także inne kiszone specjały, jak kalafior, buraki, a nawet brokuły. Wszystkie te warzywa mają dwie zalety – łatwo włączyć je do diety, ponieważ nie wymagają dodatkowej obróbki, a przy tym świetnie działają na naszą florę bakteryjną, tym samym wspomagając nasze zdrowie.
Drugą grupą pokarmów, którą warto włączyć do diety, jest fermentowany nabiał. Kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurty – wszystkie te produkty zawierają żywe kultury bakterii, które dobrze działają na jelita, a tym samym nasz układ immunologiczny. Co więcej, są naprawdę smaczne, a po dodaniu owoców nawet dzieci nie będą kręciły nosem na szklankę koktajlu z naturalnego jogurtu.
Jeśli chcemy poprawić odporność, w naszej diecie nie może zabraknąć też tłustych ryb oraz… Tranu. Ten ostatni składnik dla wielu osób może kojarzyć się z największym koszmarem dzieciństwa, ale obecnie w aptekach bez problemu dostaniemy wysokiej jakości, bezwonny tran w tabletkach, który działa równie dobrze!
Co do ryb – warto wybierać ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, czy doskonale na wszystkim znany śledź. Te właśnie ryby zawierają kwasy omega-3, które mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, wygląd skóry, włosów i paznokci, układ kostny, a także układ odpornościowy.
Nasze nawyki a układ odpornościowy
Kolejną rzeczą, która może osłabić naszą odporność, są złe nawyki, nie tylko żywieniowe. Siedzący tryb życia i niedostateczna ilość snu to dwie rzeczy, nad którymi, zaraz obok naszej diety, szczególnie warto pracować.
6 godzin snu to absolutne minimum dla dorosłego człowieka, dlatego uczyńmy je naszym priorytetem. Jeśli mamy problemy z zasypianiem, pomoże nam w tym aktywność fizyczna na świeżym powietrzu! Co do sportu, najlepiej zacząć od półgodzinnych, spokojnych spacerów, ale każda aktywność, która sprawia nam przyjemność, będzie dobrym wyborem. Brak czasu na sport? Zadbajmy o aktywność spontaniczną. Już drobne rzeczy, jak zaparkowanie samochodu nieco dalej lub wybór schodów zamiast windy będą z pożytkiem dla naszego zdrowia.
Suplementy diety na wiosnę – które naprawdę warto brać?
Stosowane rozsądnie suplementy diety także są doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu. Tym, co zawsze warto stosować zimą i w okresach przejściowych jest witamina D3, a także magnez, który świetnie wpływa na działanie całego organizmu, w tym układ nerwowy. Poza tym po zimie, kiedy nasza dieta jest uboższa w składniki odżywcze, niezbędne może okazać się także żelazo.
Zacznijmy jednak od witaminy D3, ponieważ to właśnie ona jest najbardziej „niedoborowym” mikroelementem w sezonie zimowym. Głównie dlatego, że nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wyprodukować, ale także dlatego, że pozyskujemy ją z promieni słonecznych, o które zimą, zwłaszcza w Polsce, jest raczej trudno.
Dlaczego witamina D3 jest tak ważna? Ponieważ to właśnie od niej zależy zdrowie naszych kości i zębów oraz dobre samopoczucie! Wybierając witaminę D3, warto zwrócić uwagę na preparaty w formie olejów, ponieważ można je przyjmować poza posiłkami (witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach). Idealnym wyborem jest witamina D3 Vegan, 2000 jednostek, która jest odpowiednia dla osób na diecie roślinnej.
Magnez reguluje wiele procesów w organizmie, wspomaga pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego oraz, co szczególnie ważne na wiosnę, pomaga zmniejszyć uczucie osłabienia i zmęczenia. Co więcej, magnez jest całkowicie bezpieczny dla naszego organizmu, ponieważ jego nadmiar jest przez nas wydalany w procesach metabolicznych. Wybierajmy suplementy wysokiej jakości, najlepiej zawierające różne źródła magnezu, jak Magnez Total Complete z oferty Labpharma.
Przed zastosowaniem każdego suplementu warto przeprowadzić stosowne badania, jednak szczególnie dotyczy to żelaza. Jest ono zalecane zwłaszcza osobom, które jedzą mało mięsa lub stosują dietę wegetariańską albo wegańską. Po żelazo powinny też sięgać panie mające obfite miesiączki oraz osoby cierpiące na anemię. Świetną propozycją jest Żelazo Plus Potrójna Moc, które nie tylko pomaga pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek, lecz również jest łagodne dla żołądka.
Na koniec pamiętajmy, że wszystkie stosowane suplementy powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Tylko w ten sposób możemy mieć pewność, że ich działanie będzie efektywne, a same preparaty – bezpieczne. Dlatego w Labpharma dokładamy starań, żeby oferowane przez nas produkty były najwyższej jakości.
W naszej ofercie znajdują się wyłącznie suplementy renomowanych firm, których działanie zostało poparte licznymi badaniami. Są więc idealnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia i świetnym wyborem w momencie, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia!
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.