biały cukier

4 powody, dla których warto wyrzucić z diety biały cukier

Wiele osób nie wyobraża sobie diety bez białego cukru, tymczasem jest to produkt szkodliwy i uzależniający. Dostarcza do organizmu jedynie puste kalorie. W jego składzie nie znajdziemy żadnych wartościowych składników odżywczych. W trosce o zdrowie warto wyeliminować cukier z diety, tym bardziej że można go zastąpić bezpieczniejszymi zamiennikami: miodem, stewią, ksylitolem czy syropem klonowym. Nieco lepszym wyborem jest też nierafinowany cukier brązowy, zawierający śladowe ilości minerałów. Jakie mogą być skutki nadużywania cukru białego?

Dieta bogata w biały cukier – źródło zbędnych kilogramów

Biały cukier sprzyja otyłości, której plaga szybko szerzy się wśród dzieci i młodzieży, chętnie sięgających po słodycze i zastępujących drugie śniadanie słodkimi przekąskami. Eliminując z diety cukier lub znacznie ograniczając jego spożycie, zrzucisz zbędne kilogramy i znajdziesz się na dobrej drodze, aby móc w przyszłości cieszyć się smukłą sylwetką. Rezygnacja z białego cukru to warunek konieczny, aby podjąć skuteczną walkę z nadwagą bądź otyłością, a te stanowią nie tylko problem estetyczny, lecz leżą u podłoża wielu groźnych chorób. Ich leczenie wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a często także wdrożenia żywienia klinicznego, na przykład oferowanego na stronie zywieniemaznaczenie.pl.

Biały cukier – winowajca cukrzycy typu drugiego

Dieta bogata w biały cukier przyczynia się do insulinooporności, która – zmuszając trzustkę do wytężonej pracy – sprzyja rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Można jej uniknąć, w porę rozpoznając stan przedcukrzycowy i zmieniając nawyki żywieniowe. Jeśli chcesz przeciwdziałać rozwojowi tej groźnej choroby metabolicznej, koniecznie poznaj alarmujące sygnały, jakie może wysyłać Twój organizm, sięgając do artykułu „Insulinooporność – jakie objawy powinny Cię zaniepokoić?„. Wiedza na temat znaczenia insuliny dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów pozwoli Ci w porę odczytać każdy niepokojący sygnał wskazujący na rozwój stanu przedcukrzycowego. Natomiast w terapii samej cukrzycy doskonale sprawdzi się Diben DRINK.

  Czop śluzowy - jak wygląda i co oznacza jego odejście?

bialy-cukier-–-winowajca-cukrzycy-typu-drugiego.jpg

Biały cukier a choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory

Biały cukier powszechnie postrzega się jako winowajcę cukrzycy i stanów przedcukrzycowych, ale odpowiada on też za większe ryzyko chorób kardiologicznych. Ich rozwój związany jest z podwyższeniem poziomu złego cholesterolu oraz wzrostem tętniczego ciśnienia krwi. Dieta bogata w cukier sprzyja schorzeniom serca i układu sercowo-naczyniowego, w tym zawałom, chorobie wieńcowej czy udarom mózgu. Badania naukowe potwierdzają, że nadmierne spożycie białego cukru leży również u podłoża niektórych nowotworów. Kancerogenne działanie sacharozy nie ogranicza się do przewodu pokarmowego – cukier sprzyja rozwojowi raka piersi czy jajników.

Ogranicz spożycie białego cukru i zadbaj o kości oraz zęby!

Nadmierne spożycie białego cukru wywołuje stres oksydacyjny, zaburzając równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami a neutralizującymi je przeciwutleniaczami. Stan ten przyspiesza proces starzenia się organizmu. Biały cukier wpływa również na układ kostny oraz kondycję uzębienia. Zakwaszając organizm, doprowadza do degradacji tkanki kostnej i rozwoju osteoporozy. Stanowi również przyczynę próchnicowych zmian w jamie ustnej oraz paradontozy, której następstwem może być nawet utrata zębów.

Artykuł zewnętrzny.