ciasto marchewkowe

Przepis na świąteczne ciasto marchewkowe

Przepis na pyszne, świąteczne ciasto marchewkowe – na każdą okazję!

Jakie składniki potrzebujemy na ciasto marchewkowe?

  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 200 gramów cukru
  • 150-200 ml oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza
  • 50-60 g wiórków kokosowych
  • 200 gramów mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika ( w zależności od upodobań )

Jakie składniki na polewę i dekorację?

  • ćwierć kilo serka mascarpone;
  • ćwierć szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny;
  • do dekoracji możecie użyć orzechów, owoców i innych pyszności.

Krok po kroku – jak przygotować ciasto marchewkowe?

1. Solidnie ubić jajka i stopniowo dodawać cukier do masy. Miarowo ubijać mikserem około 8-10 minut.

2. Cały czas używając miksera zacznij dolewać cienkim strumieniem olej rzepakowy.

3. Dodaj obraną i startą marchewkę do masy. Oprócz tego dodaj skórkę pomarańczową, orzechy, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj powstałą masę.

4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.

5. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszku do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz trochę soli. Po dodaniu składników dokładnie wymieszaj. Następnie wymieszaj zawartość obu misek.

6. Przygotuj formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około godziny.

Polewa i dekoracja ciasta marchewkowego

1. Wymieszaj serek mascarpone, sok z cytryny, sól i cukier puder i ubijaj w misce około 2 minut.

2. Już ostudzone ciasto przekroić na dwie części w poziomie i posmarować powstałą masą. Pozostałą część wylać na wierzch ciasta.

3. Dla dekoracji posypać wiórkami kokosa, orzechami, przyprawami i ulubionymi owocami.