sernik

Wyśmienity przepis na tradycyjny sernik

Tradycyjny sernik to smak dzieciństwa. Nie znam osoby, która nie lubi pysznego, bogatego w składniki sernika z owocami.  Spróbujcie tego przepisu, a gwarantujemy, że nikt nie oprze się przygotowanemu przez Was deserowi.

Składniki na tradycyjny sernik

  • 1000 gram twarogu – najlepiej półtłustego i dobrze zmielonego;
  • 200 gram masła;
  • 150-200 gram drobno zmielonego cukru;
  • 5 jajek z oddzielonym białkiem od żółtka ( nie wyrzucaj białka! );
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej / lub 50 gramów kaszy manny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • aromat waniliowy;
  • dowolne bakalie np. rodzynki.

Sposób przygotowania sernika – krok po kroku

1. Rozetrzyj masło z cukrem we wcześniej przygotowanej misce od miksera. Uzyskana masa powinna być jasna i puszysta.

2. Dodaj do masy żółtka jajek oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj.

3. Powoli dodawaj twaróg i cały czas mieszaj. W między czasie dosyp skrobi ziemniaczanej lub kaszy manny oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość masy w mikserze.

  Czajnik na gaz, jaki wybrać do swojej kuchni?

4. Dodaj wybrane bakalie i rozprowadź je po masie.

5. Ubij białka na sztywno i wmieszaj w masę sernikową.

6. Rozgrzej piec do 170°C. Masę sernikową umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz około 60 minut.

7. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiach od piekarnika.

Jak zrobić polewę czekoladową do sernika?

Przygotuj śmietanę kremówkę, podgrzej ją w garnuszku  i zdejmij z płomienia. Dodaj czekoladę i odczekaj 2-3 minuty aż się rozpuści. Następnie wymieszaj śmietanę z czekoladą na gładką masę i odstaw do wystudzenia.

Polewa czekoladowa do sernika – czego potrzebujesz?

  • 70-90 ml śmietany kremówki
  • 70 gramów dowolnej czekolady – mlecznej, gorzkiej lub smakowej