Szarlotka. Poznaj nietuzinkowe przepisy na tradycyjne ciasto!

Szarlotka to ciasto, które świetnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Prażone jabłka i rozgrzewający cynamon nie mają sobie równych. Dowiedz się skąd wywodzi się ten aromatyczny wypiek, w jaki sposób najlepiej go podawać i jakie są najlepsze przepisy na szarlotkę!

Szarlotka – składająca się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz owoców – ma długą tradycję. Wywodzi się z Francji, a jej wynalazcą miał być Marie-Antoine Carême, który specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy, przygotował ciasto o nazwie charlotte russe. Swoją nazwę szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora i późniejszej carycy.

Szarlotka z kruszonką? Nie tylko!

Szarlotka ma nie tylko długą tradycję. Na przestrzeni wieków zyskała niezwykłą popularność i… dużą różnorodność. Choć uważa się, że tradycyjna szarlotka to ta na kruchym cieście z kruszonką, w cukierniach możemy znaleźć rozmaite formy i odmiany tego ciasta. Również wśród przepisów znajdziemy m.in. szarlotkę migdałową, szarlotkę z bezą, szarlotkę bezglutenową, wegańską czy… na spodzie kakaowym!

  Styl Ludwika XVI – co to właściwie znaczy?

Przygotowanie tradycyjnej szarlotki z kruszonką nie jest trudne. Potrzebujemy do niej takich podstawowych składników jak mąka, jajko, proszek do pieczenia, masło, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodatkowo potrzebne są jabłka, cynamon, imbir i kardamon.

Ciekawym pomysłem na szarlotkę jest… szarlotka migdałowa! Jest pyszna i aromatyczna, a na dodatek bardzo delikatna i krucha. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie komponuje się z jabłkami, a do ciasta można dodać także orzechy.

Co ważne, ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Oprócz tak podstawowych składników jak mąka, proszek do pieczenia, żółtka, masło, cukier wanilinowy i cukier puder niezbędne są podprażone i zmielone migdały, a do nadzienia – jabłka, sok z cytryny, cynamon, masło, cukier i mąka ziemniaczana. Całość smakuje wyśmienicie, a wypiek idealnie nadaje się na jesienny podwieczorek.

Mniej tradycyjną szarlotką jest z pewnością szarlotka z brzoskwiniami i bezą. To smakowe spotkanie lata z jesienią idealne jest dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie słodkich, soczystych owoców z lekko kwaśnym smakiem papierówek.

Szarlotka. Jak ją podawać?

Szarlotka może być podawana na wiele sposobów. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany, podana na ciepło. Można także podawać ją na zimno a wcześniej oprószyć cukrem pudrem.

  Rustykalna kuchnia w stylu rustykalnym - jakie meble i dodatki?

Niezależnie od podania szarlotka stanowi wyśmienity deser. Różnorodność przepisów sprawia, że także miłośnik bezy lub czekolady znajdzie przepis na szarlotkę idealną dla siebie!