Szarlotka. Poznaj nietuzinkowe przepisy na tradycyjne ciasto!

Szarlotka to ciasto, które świetnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Prażone jabłka i rozgrzewający cynamon nie mają sobie równych. Dowiedz się skąd wywodzi się ten aromatyczny wypiek, w jaki sposób najlepiej go podawać i jakie są najlepsze przepisy na szarlotkę!

Szarlotka – składająca się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz owoców – ma długą tradycję. Wywodzi się z Francji, a jej wynalazcą miał być Marie-Antoine Carême, który specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy, przygotował ciasto o nazwie charlotte russe. Swoją nazwę szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora i późniejszej carycy.

Szarlotka z kruszonką? Nie tylko!

Szarlotka ma nie tylko długą tradycję. Na przestrzeni wieków zyskała niezwykłą popularność i… dużą różnorodność. Choć uważa się, że tradycyjna szarlotka to ta na kruchym cieście z kruszonką, w cukierniach możemy znaleźć rozmaite formy i odmiany tego ciasta. Również wśród przepisów znajdziemy m.in. szarlotkę migdałową, szarlotkę z bezą, szarlotkę bezglutenową, wegańską czy… na spodzie kakaowym!

Koniecznie przeczytaj  3 najlepsze dania kuchni francuskiej

Przygotowanie tradycyjnej szarlotki z kruszonką nie jest trudne. Potrzebujemy do niej takich podstawowych składników jak mąka, jajko, proszek do pieczenia, masło, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodatkowo potrzebne są jabłka, cynamon, imbir i kardamon.

Ciekawym pomysłem na szarlotkę jest… szarlotka migdałowa! Jest pyszna i aromatyczna, a na dodatek bardzo delikatna i krucha. Lekki posmak prażonych migdałów znakomicie komponuje się z jabłkami, a do ciasta można dodać także orzechy.

Co ważne, ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Oprócz tak podstawowych składników jak mąka, proszek do pieczenia, żółtka, masło, cukier wanilinowy i cukier puder niezbędne są podprażone i zmielone migdały, a do nadzienia – jabłka, sok z cytryny, cynamon, masło, cukier i mąka ziemniaczana. Całość smakuje wyśmienicie, a wypiek idealnie nadaje się na jesienny podwieczorek.

Mniej tradycyjną szarlotką jest z pewnością szarlotka z brzoskwiniami i bezą. To smakowe spotkanie lata z jesienią idealne jest dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie słodkich, soczystych owoców z lekko kwaśnym smakiem papierówek.

Szarlotka. Jak ją podawać?

Szarlotka może być podawana na wiele sposobów. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany, podana na ciepło. Można także podawać ją na zimno a wcześniej oprószyć cukrem pudrem.

Koniecznie przeczytaj  Indyk w kuchni na wiosnę

Niezależnie od podania szarlotka stanowi wyśmienity deser. Różnorodność przepisów sprawia, że także miłośnik bezy lub czekolady znajdzie przepis na szarlotkę idealną dla siebie!

Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.