szarlotka

Prosta i pyszna szarlotka – przepis

Szarlotka to pyszna i proste w przygotowaniu ciasto. Chrupiące ciasto kruche i gęsty mus jabłkowy skuszą każdego do wzięcia dodatkowej porcji dokładki. To banalny przepis z którym poradzą sobie początkujący, a nawet mężczyźni 🙂 

Jak zrobić ciasto kruche do szarlotki?

Składnik na dużą foremkę ciasta ( około 20 porcji szarlotki ):

  • 600g mąki pszennej
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • kostka zimnego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko ( białko i żółtko )
  • Czas na mus jabłkowy
  • 1,5 kg jabłek
  • 1-2 łyżki cynamonu ( w zależności od upodobań )
  • 2-3 łyżeczki cukru

Co jeszcze?

  • cukier puder do posypania ciasta ( niekoniecznie, ale zachęcamy!)

Sposób przygotowania szarlotki – krok po kroku

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Do tego potrzebujemy – mąki, cukru, cukru waniliowego, pokrojonego w kostkę masła, proszku do pieczenie oraz jajka. Całość trzeba dobrze zagnieść na jednolitą masę ciasta.

2. Z uzyskanego ciasta musimy uformować kulę. Następnie lekko spłaszczyć ją ręką i zawinąć w folię spożywczą. Teraz trzeba wstawić je do lodówki i możemy zabrać się za mus jabłkowy.

3. Teraz musimy przygotować mus jabłkowy. Jabłka należy umyć, obrać, usunąć niejadalny środek i całość zetrzeć na tarce. Po utarciu wymieszać z dwoma łyżkami cukru i przesmażyć na patelni, aż do powstania musu. Dorzucić łyżkę cynamonu, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

4. Formę do pieczenia wyłożyć odpowiednim papierem do pieczenia. Wcześniej można posmarować ją masłem lub innymi tłuszczem, co ułatwi przyklejenie papieru do foremki.

5. Ciasto podzielić na pół. Jedna połową wyłożyć całe dno foremki. Następnie wyłożyć cały mus jabłkowy na ciasto. Resztę ciasta trzeba porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu musu.

  Drewniane ozdoby wielkanocne - hit czy kit?

6. Całość piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około godzinę. Jeżeli ciasto jest już przyrumienione, to już powinno być gotowe.

7. Ciasto można zostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami i pozostawić do ostygnięcia. Na koniec można posypać je cukrem pudrem.

SMACZNEGO! 🙂