3 najlepsze tajskie przepisy na pyszne dania

Udostępnij ten post!

Tajska kuchnia przyciąga nietuzinkowymi połączeniami. Tutaj króluje zasada pięciu smaków, czyli w daniu musi się znaleźć jednocześnie nutka ostrości, słodyczy, goryczy, kwasowości i słoności.

Dlatego w potrawach jest tyle ziół, intensywnych przypraw, a także masa innych produktów, między innymi pojawia się wiele warzyw. To wszystko sprawia, że kuchnia tajska jest tak wyjątkowa i pyszna.

Znajdziesz te przysmaki nie tylko w Tajlandii, ale również w niektórych częściach Laosu, czy Wietnamu, gdzie mieszkają rdzenni przodkowie Tajów. Dzięki nam poznasz najpopularniejsze tajskie przepisy na smakowite dania. 

Dania tajskie – co w nich znajdziemy?

W kuchni tajskiej spożywa się głównie ryż. Co więcej, jest on serwowany praktycznie do każdej potrawy. Często pojawia się on w towarzystwie dodatków. Liderem jest tutaj jaśminowy ryż, choć czasem zastępuje go makaron ryżowy.

Oprócz mięsa, takiego jak kurczak oraz wieprzowina Tajowie jedzą mnóstwo ryb, jak i owoców morza. Duża ilość ziół (głównie kolendra, trawa cytrynowa, bazylia), sok z limonki, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier kokosowy – to baza ich dań. Nie brakuje w kuchni pachnących mieszanek curry – czerwona i zielona. 

W menu mieszkańców Tajlandii jest masa zup oraz smakowitych przystawek. Przygotowuje się je zazwyczaj w woku, albo w specjalnych naczyniach gotując na parze. Wbrew pozorom tajskie przepisy są bardzo proste do odtworzenia w domowych warunkach. Poznaj kilka z nich!

Przepisy na tajskie dania

Dania tajskie to głównie pyszne i sycące zupy pełne rozmaitych składników. Zupa Tom Yum jest niebywale popularna. Niekiedy tajskie przepisy na ten przysmak różnią się od siebie niewielkimi modyfikacjami, rodzajem mięsa, czy połączeniem warzyw. Zawsze jednak danie wychodzi kremowe, ponadto ostro-słodkie.

Przepis na zupę Tom Yum:

  • 2 cebule szalotki, 2 ząbki czosnku, 3 cm imbiru oraz 2 ostre papryczki chilli – wszystko pokrój drobno.
  • Następnie wrzuć do woka, wewnątrz musi być rozgrzany olej kokosowy. Dania tajskie zazwyczaj przygotuje się na tym rodzaju tłuszczu. Po chwili dorzuć do tego pokrojonego w kostkę kurczaka. Możesz zastąpić mięso, na przykład krewetkami – wystarczy 10-15 sztuk.
  • Podsmażone składniki zalej 300 ml wody.
  • Do gotującej się wody dodajesz pozostałe rzeczy – 1 łodygę trawy cytrynowej, 5 liści limonki, do tego 2 łyżki brązowego cukru oraz pokrojone grzyby Shiitake, najlepiej aby były w plastrach.
  • Pod koniec gotowania danie tajskie uzupełnij pokrojonymi w kostkę pomidorami – muszą być bez skórki. W kolejnym kroku dolej mleko kokosowe (cała puszka około 330 ml). Nie zapomnij o sosie rybnym (2 łyżki) i soku z limonki.
  • Całość gotuj razem jeszcze przez 10 minut.

Tajskie przepisy mają oczywiście aromatyczne zioła. Gotową zupę udekoruj świeżą kolendrą. Zapewni piękny wygląd, a do tego podkręci smak. 

Sałatka tajska – klasyka

Ulubionym daniem tajskim jest oczywiście sałatka. Sycąca, aromatyczna i pełna warzyw.

Poniżej znajdziesz przepis:

  • 100 g makaronu ryżowego ugotuj według zaleceń producenta.
  • W tym czasie  w rondelku wymieszaj 1 łyżkę świeżego pokrojonego imbiru, 1/3 szklanki octu ryżowego oraz 2 łyżki cukru brązowego.
  • Do gotującej mieszanki wrzuć 10 krewetek, a także plasterki papryczki chilli. Przez 1-2 minut gotuj całość, gdy stosujesz mrożone owoce morza musi to być dłuższy czas.
  • Odstaw garnek z ognia, a następnie dodaj do tego 1/2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki soku z limonki.
  • Ugotowany makaron połącz z warzywami – pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi 150 g, dużym ogórkiem (cienkie plasterki ze skórką).
  • Na koniec dorzuć krewetki wraz z powstałym sosem.
  • Danie tajskie wykończ świeżą kolendrą, opcjonalnie też miętą i szczypiorkiem. 40 g orzeszków ziemnych będzie kropką nad „i” w sałatce.

Tajski deser

Popularne tajskie przepisy dotyczą też deserów. W Azji jest wiele interesujących słodkich dań o zaskakującym smaku. 

Banany w mleku kokosowym łatwo przyrządzić, a  do tego smakują obłędnie. Jak zrobić? Potrzebujesz dwie sztuki owocu, musi być on dość twardy. Kroisz w grube plastry. 

W garnuszku podgrzewasz mleczko (1 puszka), szczyptę soli i cukier brązowy lub puder – 1 łyżka. Po zagotowaniu wrzucasz banany i na małym ogniu spędzają w mieszance 2-3 minuty. Po wyłożeniu na talerz posypujesz deser wiórkami kokosowymi. Spożywa się to danie tajskie na gorąco.

Czytaj dalej:

  1. 3 najlepsze dania kuchni francuskiej

Flower photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Default image
Katarzyna Tomaszewska
Dziennikarka, blogerka i pozytywnie zakręcona na punkcie dalekich podróży. Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą z innymi.
Articles: 613

Zostaw odpowiedź