Jak przygotować muffiny z czekoladą? Krok po kroku
Składniki na 12 sztuk muffinów:
- 300 gramów mąki;
- około 100 gramów cukru;
- 2 jajka;
- 2 łyżki do herbaty cukru waniliowego;
- 2 łyżki do herbaty proszku do pieczenia;
- około 200ml wody gazowanej;
- 100ml oleju rzepakowego;
- 100 gramów posiekanej czekolady ( dla łasuchów proponujemy 150-200g ), ewentualnie można wykorzystać groszek czekoladowy.
Krok 1
Przygotować miskę i wrzucić do niej cukier, mąkę cukier waniliowy i proszek do pieczenia a następnie solidnie wymieszać.
Krok 2
Do drugiej miski wrzucić jajka i wlać wodę gazową oraz olej. Następnie trzeba dobrze wymieszać, najlepiej użyć do tego trzepaczki.
Krok 3
Wymieszać zawartość obu misek i wymieszać trzepaczką, do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie dorzuć posiekane kawałki czekolady i rozprowadź je równomiernie po całej masie.
Krok 4
Przygotuj formy na muffinki wyłożone papilotkami, a następnie wlej do nich ciasto.
Krok 5
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz muffinki przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach od pieca.
I voila! Twoje pyszne muffinki z czekoladą są gotowe!
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.