Pyszne muffiny z czekoladą

Jak przygotować muffiny z czekoladą? Krok po kroku

Składniki na 12 sztuk muffinów:

  • 300 gramów mąki;
  • około 100 gramów cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki do herbaty cukru waniliowego;
  • 2 łyżki do herbaty proszku do pieczenia;
  • około 200ml wody gazowanej;
  • 100ml oleju rzepakowego;
  • 100 gramów posiekanej czekolady ( dla łasuchów proponujemy 150-200g ), ewentualnie można wykorzystać groszek czekoladowy.

Krok 1

Przygotować miskę i wrzucić do niej cukier, mąkę cukier waniliowy i proszek do pieczenia a następnie solidnie wymieszać.

Krok 2

Do drugiej miski wrzucić jajka i wlać wodę gazową oraz olej. Następnie trzeba dobrze wymieszać, najlepiej użyć do tego trzepaczki.

Krok 3

Wymieszać zawartość obu misek i wymieszać trzepaczką, do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie dorzuć posiekane kawałki czekolady i rozprowadź je równomiernie po całej masie.

Krok 4

Przygotuj formy na muffinki wyłożone papilotkami, a następnie wlej do nich ciasto.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz muffinki przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach od pieca.

I voila! Twoje pyszne muffinki z czekoladą są gotowe!

Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.