3 najlepsze dania kuchni francuskiej

Udostępnij ten post!

Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z winem, serami pleśniowymi i pieczywem, takim jak bagietki oraz croissanty. Słodkie makaroniki, ślimaki, ostrygi, kasztany, żabie udka – ten kraj zaskakuje nietuzinkowymi, a jakże wspaniałymi smakami.

Dania francuskie są bardzo charakterystyczne. Mieszkańcy Francji kochają zupy, zapiekanki, a także desery. Poznaj 3 najlepsze przepisy na wyśmienite smakołyki właśnie z tego kraju!

Dania kuchni francuskiej – odkryj te smaki!

We Francji jada się dużo jednogarnkowych dań oraz gęstych zup. Bardzo popularny jest tam również quiche lorraine, czyli placek lotaryński. Może on zawierać rozmaite składniki. Francuzi kochają omlety, naleśniki, tak samo jak zapiekanki i sałatki pełne warzyw oraz serów. Jeśli chodzi o desery, królują musy czekoladowe, eklerki, kolorowe makaroniki i creme brulee. 

Podstawą diety mieszkańców Kraju Basków jest drób (kurczak, kaczka, gęsina, w tym podroby), wołowina, owoce morza (ostrygi, homary, mule) oraz dziczyzna. Tylko tam zjesz pyszne ślimaki, pasztety oraz rozmaite sery pleśniowe. Na stole nie brakuje wina oraz pieczywa. 

Dania francuskie często doprawia się ziołami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Bazylia, estragon, tymianek, cząber – to ulubieńcy Francuzów. W Prowansji istnieje nawet specjalna mieszka przypraw, nazywa ziołami prowansalskimi. Co w niej znajdziemy? Głównie rozmaryn, szałwię, oregano, majeranek, bazylię i tymianek. Oprócz tego mieszkańcy Kraju Basków uzupełniają dania francuskie gałką muszkatołową, a także czosnkiem.

Zupa cebulowa – klasyka z Francji

Sycąca, aromatyczna zupa cebulowa to chyba jedno z najsłynniejszych dań pochodzących z Francji. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponadto nie wymaga zbyt wielu składników.

Poniżej znajdziesz przepis:

  1. W wysokim garnku rozpuść 40 g masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w krążki lub piórka cebulę – 800 g. Czekamy aż zyska ona złoto-brązowy kolor.
  2. Karmelizowanie cebuli zajmuje około 20 minut, rób to na małym ogniu. Trzeba jednak uważać, bo łatwo przypalić! Można w trakcie dolewać do garnka niewielką ilość wody.
  3. Potem należy do gotowej cebuli dodać pół szklanki białego wytrawnego wina. Czekamy aż alkohol wyparuje, następnie dolewamy bulion wołowy – 1 litr.
  4. Przez około 30 minut gotujemy całość.
  5. Na początku 20 minut bez przykrycia, resztę czasu już z przykrywką. Zupę ewentualnie można zagęścić mąką pszenną – 1 łyżka w zupełności wystarczy.

Doprawiamy do smaku francuski rarytas solą i pieprzem, a także listkami świeżego tymianku. Gotową zupę cebulową podaje się z grzanką serową. Dania francuskie w klasycznej recepturze często zapieka się w piecu w naczyniach glinianych, w przypadku tego przepisu też można tak zrobić.

Ratatoille – warzywny przysmak

Dania kuchni francuskiej pełne są warzyw, niekiedy wcale nie zawierają one mięsa. Ratatoille jest tego najlepszym przykładem. 

Przepis na warzywne Ratatoille:

  1. Duży bakłażan kroimy w plastry i solimy, zostawiamy na około 30 minut.
  2. Po upływie pół godziny warzywa płuczemy pod wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę.
  3. Na oliwie z oliwek rumienimy dużą cebulę posiekaną w piórka. Za to plastry z 2 marchewek delikatnie podgotowujemy.
  4. Wcześniej przygotowany bakłażan, cebulę, marchewkę, ponadto 4 ząbki czosnku, 200 g pieczarek mini, 1 cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę oraz sparzone pomidory bez skóry (0,5 kg) – wszystko wrzucamy do blachy lub do naczynia żaroodpornego.
  5. Solimy, pieprzymy i doprawiamy ziołami, na przykład tymiankiem, bazylią i oregano. Pieczemy aż warzywa będą miękkie.

Dania francuskie na słodko 

Klasyczny creme brulee powstaje z połączenia 500 ml gęstej śmietanki 30%, 1/3 szklanki cukru i nasionek wanilii pozyskanych z dwóch lasek. Te składniki zagotuj w garnuszku, następnie poczekaj aż masa przestygnie. Dopiero później dolewaj przygotowaną mieszankę do 6 żółtek ubitych na puch. Gdy zrobisz to za szybko powstanie jajecznica, przysmak się zwyczajnie nie uda.

Gotowy creme brullee przelej przez sito do małych naczyń ceramicznych. Uderzaj delikatnie pojemnikiem o blat, aby usunąć powietrze. To ważne! Piecz w 100 stopniach przez 50 minut. Gotowy deser studzimy przykryty folią spożywczą. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem i karmelizujemy palnikiem. 

Default image
Katarzyna Tomaszewska
Dziennikarka, blogerka i pozytywnie zakręcona na punkcie dalekich podróży. Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą z innymi.
Articles: 613

Zostaw odpowiedź