Crème brûlée – poznaj historię i sposób przygotowania tego wyjątkowego deseru

Crème brûlée to arystokrata wśród wykwintnych, francuskich deserów. Delikatny, waniliowy, słodki – brzmi jak skomplikowane danie, które potrafią przyrządzić profesjonalni kucharze. Jednak to nie prawda!

Deser jest prosty w wykonaniu. Aby wyszedł idealny trzeba jedynie zaopatrzyć się w… palnik. Jakie jest pochodzenie Crème brûlée? Z jakich składników przyrządzić ten deser

Czym tak naprawdę jest Crème brûlée?

Crème brûlée to w dosłownym tłumaczeniu „przypalony deser”. Jego pochodzenie nie jest jednoznacznie. Obecnie przypisują je sobie Francuzi. Pierwszy przepis na ten pyszny deser pojawił się w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Jednak bardzo podobna wersja tego specjału występuje również w kuchni portugalskiej.

Legenda głosi, że Crème brûlée powstał przez przypadek, łącząc zimny środek z ciepłą karmelową powierzchnią. Niezależnie od pochodzenia, warto przygotować ten deser, który składa się tylko z kilku składników.

Najlepszy przepis na Crème brûlée

Według opinii początkujących kucharzy Crème brûlée to bardzo skomplikowany i pracochłonny deser. Jednak prawda jest inna. Można go zrobić w zaledwie kilka minut, a potem czekać aż się upiecze. Do przygotowania specjału będą potrzebne niskie kokilki oraz palnik. Poniższy przepis zakłada przyrządzenie 4 porcji (kokilki powinny mieć około 15 cm średnicy).

Do przygotowania Crème brûlée będziemy potrzebować następujących składników:

  • 6 dużych żółtek
  • 500 ml śmietany 36% (gęstej)
  • 1/3 szklanki cukru białego lub brązowego
  • nasionka wydłubane z 2 lasek wanilii (nie można zastąpić esencją waniliową)

W pierwszej kolejności zagotuj śmietanę, cukier i wanilię w garnuszku. Trzeba to robić bardzo powoli. Następnie musi lekko ostygnąć. Wyjmujemy ziarenka wanilii i ubijamy żółtka, tak, by nie były puszyste ani napowietrzone. Lekko ostudzaną śmietankę wlej do żółtek i wymieszaj trzepaczką. Rozlej do foremek i piecz 45-50 minut w temperaturze 100 stopni C. Wierzch powinien być ścięty, ale niezarumieniony. Po ostygnięciu odstaw deser na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Po tym czasie posyp każdą porcję dużą łyżeczką cukru brązowego i skarmelizuj go przy pomocy palnika.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.