Spis treści
Grudzień to magiczny miesiąc, na który każdego roku z niecierpliwością czeka wiele osób. W tym czasie ulice miast udekorowane są światełkami i barwnymi ozdobami, a domy pachną cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. W takiej atmosferze przebiegają przygotowania do wigilii i spotkań z najbliższymi.
Jak jednak przyrządzić bożonarodzeniowe potrawy w wersji wegetariańskiej? Sprawdź, które dania wprawią twoich gości w zachwyt!
Seleryba
Na tradycyjnym wigilijnym stole króluje zazwyczaj ryba. Można spotkać ją pod wieloma postaciami – smażoną, w galarecie, po grecku. Mimo że wielu osobom charakterystyczny smak ryby może wydawać się niezwykle trudny do odtworzenia, powstało już na jej temat kilka wariacji, a jedną z nich jest… seleryba. Co kryje się pod tą nazwą? Danie bazujące na selerze, który w towarzystwie odpowiednich dodatków do złudzenia przypomina smakiem smażoną rybę.
Składniki:
- 1 kg selera,
- ½ szklanki bułki tartej,
- ½ szklanki ulubionej mąki (może być pszenna lub żytnia),
- około 10 arkuszy glonów nori,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- przyprawy: 3 liście laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój seler w średniej grubości plasterki, a następnie obgotuj go w bulionie warzywnym z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i dwóch arkuszy nori aż będą miękkie.
- Potnij pozostałe arkusze nori w paski i owijaj nimi wystudzone kawałki selera.
- Wymieszaj mąkę z odrobiną wody, do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta i obtaczaj w nim kawałki seleryby.
- Posyp przygotowane kawałki bułką tartą.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i smaż wegetariańską rybę aż do uzyskania złotego koloru.
Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i pieczarkami
Na świątecznym stole nie może również zabraknąć uwielbianych przez wiele osób pierogów. Mimo że tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami nie zawierają mięsa, warto urozmaicić wigilijne menu i zaproponować najbliższym ich zdrowszą, ale równie pyszną roślinną alternatywę!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- 200 g pieczarek,
- 1 mała cebulka,
- przyprawy: ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki lubczyku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ciasto: Przesiej mąkę przez sito do miski, dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody i zagniataj. Tak przygotowane ciasto odłóż na kilkanaście minut.
- Farsz: Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu. Pokrój pieczarki i cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż te składniki na patelni, aż grzyby puszczą wodę. Gdy będą już miękkie, dodaj na patelnię soczewicę i przypraw całość.
- Cienko rozwałkuj ciasto i wykrój kółka (np. za pomocą kubka), a następnie nakładaj na każde z nich jedną łyżeczkę farszu i sklejaj ze sobą brzegi.
- Zagotuj wodę i wrzuć do wrzątku gotowe pierogi. Gotuj przez ok. 5 minut, a następnie wyłów za pomocą sitka i wykładaj na talerze.
Pasztet z bakłażana i soczewicy
Jak wigilijny stół, to obowiązkowo paszteciki z farszem na bazie grzybów i kapusty – to jednak rozwiązanie tradycyjne, które warto nieco odświeżyć. Tegoroczna wigilia to doskonała okazja do przygotowania pasztetu z bakłażana i soczewicy, który jest niezwykle sycący i z pewnością przypadnie do gustu gościom preferującym delikatne smaki, przełamane ostrzejszymi nutami.
Składniki:
- ½ kg czerwonej soczewicy,
- 2 bakłażany,
- 5 ząbków czosnku,
- 350 g pieczarek,
- 2 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika lub dyni,
- 3 łyżki tahini,
- przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki chilli, 1 łyżeczka kolendry.
Przygotowanie:
- Bakłażany przekrój na pół, spryskaj oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut; upieczone warzywa wydrąż i poszatkuj miąższ.
- Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki podsmaż na oliwie.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj przyprawy.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej wcześniej przygotowaną masę, a jej wierzch posyp wybranymi ziarnami. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do ok. 180°C na 20 minut.
Boczniaki a’la śledzie w oleju z żurawiną
Wigilijne śledzie mają wielu fanów. Na stole goszczą pod wieloma postaciami – zdaje się jednak, że najczęściej przygotowywanym wariantem są śledziki w oleju z dodatkiem słodkiej żurawiny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować bezmięsnego wariantu tej przekąski i zastąpić wcześniej wspomnianego śledzia… boczniakami!
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- ½ oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 czerwona cebula,
- 2 garści suszonej żurawiny,
- przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój boczniaki w paski i podsmaż je lub podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, oprócz pokrojonej w piórka cebuli i żurawiny.
- Grzyby wymieszaj z cebulą i żurawiną, przełóż do słoika i zalej marynatą – trzymaj w lodówce przez całą noc.***
To tylko kilka wegetariańskich propozycji na świąteczną kolację. Warto szukać inspiracji w sieci lub samodzielnie eksperymentować w kuchni, szukając połączeń, które odwzorują nie tylko smak, ale również aromat świątecznych potraw!
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.