Przyprawy indyjskie – hinduskie specjały na naszych talerzach

Udostępnij ten post!

Azjatyckie kraje wyróżnia to, że w kuchni stosuje się mnóstwo pachnących przypraw oraz ziół. Dzięki temu potrawy są niezwykle aromatyczne, a także barwne. Unikatowe połączenia smaków zachwycają, zwłaszcza w Azji Południowej. Tam hinduskie dania zawierają intensywne przyprawy indyjskie. Jakie dokładnie? Sprawdź!

Kuchnia hinduska

Kluczową rolę w kuchni indyjskiej odgrywa pieczywo. Pojawia się ono w zestawie z różnymi daniami, także w duecie z przepysznymi sosami, które są mocno przyprawione. Do wyboru jest kilkanaście typów – naan (chlebek drożdżowy pieczony w piecu cylindrycznym), roti nazywane też chapati (placuszki z mąki pszennej smażone na patelni), a także bhatura (smażony chleb na głębokim tłuszczu). Każdy region ma swoje ulubione produkty mączne. 

W Indiach króluje drób, przede wszystkim kurczak. To doskonały dodatek do curry oraz zapiekanek z ryżem bądź z ziemniakami. Mieszkańcy tego kraju uwielbiają jeść jeszcze owoce morze i ryby, ponadto jagnięcinę. Kochają też warzywa, głównie te z rodziny strączkowej, na przykład ciecierzycę, groszek i fasolę.

Wiele potraw przygotowuje się na głębokim tłuszczu, albo w zawiesistych sosach. Na stołach rządzą rozgrzewające zupy, zapiekanki oraz inne sycące przysmaki. Desery natomiast to głównie gęste puddingi i tradycyjne lody. Do wszystkich potraw dodaje się charakterystyczne przyprawy indyjskie, nawet do tych słodkich. 

Niezbędny element w kuchni mieszkańców Azji Południowej to hinduskie przyprawy oraz zioła. To one są odpowiedzialne za ten wyjątkowy smak, który nigdzie indziej nie jest spotykany. 

Hinduskie przyprawy – magia kuchni indyjskiej

W restauracjach w Indiach, a także na ulicznych straganach unoszą się wszędzie intensywne aromaty ziół i przypraw. Zdecydowana większość z nich dodaje pikanterii, dzięki temu danie świetnie rozgrzewa. Mało tego, ostrość wzmacnia organizm oraz uwalnia endorfiny. Wiele dodatków wspomaga też trawienie.  Hinduskie przyprawy mają zatem działanie prozdrowotne na nasze ciało.  

Przyprawy indyjskie kupisz osobno lub w gotowych mieszankach. Wszystkie produkty pobudzą Twoje kubki smakowe oraz nozdrza, ponieważ nuty zapachowe są wyjątkowe. Eksplozja smaków gwarantowana! 

Przyprawy indyjskie – najpopularniejsze

Hinduskie przyprawy są różne, większość z nich jest bardzo ostra. To dość mocne i charakterystyczne smaki, zwłaszcza gdy użyjemy jednocześnie kilkanaście dodatków.

1.Przyprawy indyjskie nie mogą obyć się bez chilli

Ostra papryczka w postaci sproszkowanej pasuje do wielu dań, między innymi do smakołyków z fasolą lub tradycyjnych zup. Ten dodatek nadaje piękny kolor, poza tym nutkę pikanterii.

2. Cynamon

To kolejny niezbędnik w indyjskiej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ to naturalny afrodyzjak. Używa się suszony – w proszku lub w postaci kory. Bez względu na formę cynamon jest doskonały do słodkich, jak i słonych smakołyków, pasuje nawet do alkoholu.

3. Imbir

Jest częstym dodatkiem do dań, ponieważ jest ostry, ale ma też wyczuwalną słodycz. Natomiast kurkumę wyróżnia dodatek goryczki, a także to, że barwi sosy lub inne potrawy na intensywny żółty kolor. To częsty zamiennik dla szafranu, który jest trudno dostępny i bardzo drogi. Obie przyprawy hinduskie mają zbliżoną nutę smakową.

4. Bez curry nie ma kuchni indyjskiej

Co to takiego? To aromatyczna mieszanka zawierająca rozmaite składniki, na przykład kolendrę, imbir, czosnek, chilli, kminek, pieprz i gałkę muszkatołową. Znajdziemy w sklepach gotowe produkty, które mają w składzie zioła, przyprawy indyjskie oraz niekiedy też suszone warzywa. 

Oprócz curry popularna jest też mieszanka Garam Masala. Na samym końcu doprawia się nią dania.  Tutaj też są różne wersje, które zawierają nieco inne składniki. 

5.Hinduskie przyprawy to też kminek i gorczyca.

Obie nadają ostrość, ponadto mają bardzo wyrazisty smak. W kuchni indyjskiej do większości potraw dodaje się kolendrę. To może być świeże zioło lub suszone.

To łagodna roślina o słodkawym smaku, da się w niej wyczuć nutkę cytrusową, a dokładnie skórki pomarańczowej. Stosuje się na samym końcu, aby nie straciła swoich cennych wartości.

Default image
Katarzyna Tomaszewska
Dziennikarka, blogerka i pozytywnie zakręcona na punkcie dalekich podróży. Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą z innymi.
Articles: 606

Zostaw odpowiedź