Maseczka z jajka na włosy – przepisy i właściwości

Domowe maski na włosy to tanie i sprawdzone patenty na piękne kosmyki. Do stworzenia takiego kosmetyku możesz wykorzystać przeróżne składniki z kuchni. Jak zrobić maseczkę z jajka na włosy? W jaki sposób działa? Koniecznie sprawdź!

Maseczka z jajka na włosy – jakie ma właściwości?

Jajka są ogólnodostępne, a także stosunkowo tanie. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni, jak i w kosmetyce. Kiedyś nasze babcie i mamy robiły z jajek maski do włosów. Co dawało stosowanie tego nietypowego środka kosmetycznego? Przede wszystkim:

  • nawilżenie i odżywienie kosmyków
  • odbudowę włosów, a także zmniejszenie ich podatności na uszkodzenia
  • jedwabistą gładkość oraz piękny blask 
  • widocznie zwiększoną objętość włosów
  • eliminację łupieżu, jak i zapobieganie jego powstawaniu
  • porost włosów.

Maseczka z jajka na włosy jest polecana dla każdego typu kosmyków. Pomoże odbudować zniszczone oraz bardzo suche, jak i podatne na uszkodzenia. To dobra opcja także dla pań, które chcą przyspieszyć porost włosków, czy też poprawić ich wizualny wygląd. 

Jajka mają w sobie dużo białka, keratyny, biotyny oraz siarki, a te składniki doskonale wpływają na strukturę włosów. Najwięcej odżywczych substancji kumuluje oczywiście żółtko. Jajeczna maska na włosy może być stosowana często, a już po kilku aplikacjach odczujesz zdecydowaną poprawę. 

Trzy przepisy na maseczki z jajka na włosy

Dzięki dodaniu odpowiednich elementów do domowej jajecznej maski na włosy uzyskamy nieco inny efekt. To pozwala nam przygotować kilkanaście wariantów preparatów! Klasyczna maska z jajek powstanie, gdy nałożysz na głowę 2 roztrzepane jajka. Po pół godzinie zmyj całość letnią wodą. Umyj następnie kosmyki drogeryjnym szamponem. 

Do przygotowania jajecznej maski na suche włosy potrzebujesz:

  • 1-2 jajka
  • 1 średniego dojrzałego banana
  • 1/2 szklanki mleka.

Zaczynasz od rozgniecenia widelcem banana, następnie do papki owocowej dodajesz pozostałe składniki. Ewentualnie kosmetyk możesz przygotować za pomocą blendera. Gotowy produkt nakładasz na całe włosy  – suche bądź mokre. Potem zawijasz głowę folią lub czepkiem, dodatkowo ręcznikiem. Ciepło pozwoli odżywczym substancjom lepiej się wchłonąć w kosmyki. Po 15-20 minutach zmywasz maseczkę pod bieżącą wodą. Na końcu myjesz klasycznie szamponem. Ewentualnie zastosuj jeszcze drogeryjną odżywkę bez spłukiwania. 

Domowa maska z jajek i oliwy z oliwek to magiczna mikstura na porost kosmyków! Wystarczy połączyć:

  • 2 jajka średniej wielkości
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek.

Co ważne ten zabieg przeprowadzaj tuż po umyciu głowy szamponem! Jednolitą masę nakładasz na włosy, zakrywasz je czepkiem bądź folią. Po upływie 10-15 minut zmywasz maskę wodą i znów stosujesz szampon. 

Przepis na jajeczną maskę odżywczą jest bardzo prosty. Wygląda następująco:

  • pół łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • opcjonalnie pół rozgniecionego awokado (mocniejsze odżywienie!) lub 2 łyżki jogurtu naturalnego (gdy konsystencja  jest za gęsta).

Wszystko łączysz na gładką papkę, zostawiasz na włosach na 25-30 minut. Zmywasz wodą i szamponem. Po chwili cieszysz się odżywionymi, gładkimi i lśniącymi kosmykami! 

Olejek rycynowy jest polecany do zniszczonych włosów, tak samo jak jajka. Ten miks składników rób w proporcji 1:1, czyli 1 jajko do 1 łyżeczki olejku. Do dłuższych kosmyków potrzebujesz minimum 3 sztuk. Pozostawiasz przygotowaną mieszankę na włosach na 15-20 minut, a potem spłukujesz wodą. 

Jajeczna maska – ważne szczegóły!

Maseczkę z jajek na włosy rób regularnie, nawet codziennie. Pamiętaj jednak o kilku kwestiach:

  • Ten produkt możesz aplikować zarówno na suche, jak i na mokre kosmyki na całej ich długości. 
  • Dobrze jest dodatkowo nałożyć czepek lub folię, a następnie ręcznik, tudzież delikatnie rozgrzać całość suszarką do włosów. Ciepło otwiera łuski i pozwala dotrzeć dobroczynnym substancjom głębiej.
  • Nigdy nie spłukuj maski zrobionej na bazie jajek gorącą wodą, bo powstanie tak zwana jajecznica. Najzwyczajniej w świecie dojdzie do ścięcia się białka i żółtka.
  • Jajka dobrze jest roztrzepać widelcem, dzięki temu uzyskasz jednolitą konsystencję, a poza tym delikatnie napowietrzysz masę.
Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.