Czy dieta pudełkowa jest ekologiczna?

Udostępnij ten post!

W ostatnim czasie bardzo popularne stało się dbanie o ekologię naszej planety w każdy możliwy sposób. Prawda jest taka, że jeśli nie będziemy tego robić wspólnie, idąc w jednym kierunku, czeka nas nie za dobrze wyglądająca przyszłość. Coraz częściej pojawiała się dość różne informacje na temat tego, że catering dietetyczny czy dieta pudełkowa generują ogromne ilości śmieci i nie mają nic wspólnego z ekologią. Dzisiaj w naszym artykule postaramy się obalić ten mit i przekazać informacje na temat tego, że catering dietetyczny jest w pełni ekologiczny!

Dieta pudełkowa kontra odpadki jakie produkuje

Jednym z największych zarzutów, jakie pojawiają się na ten temat, jest rzekoma ogromna ilość plastiku, jaką firmy cateringowe produkują. Średnio każdy klient to 5 pudełek plastikowych dziennie, nie ukrywajmy, jest to dość duża liczba, patrząc na rozrachunek miesięczny.

Coraz więcej firm jest świadomych problemu, dlatego stara się przejść na pudełka w pełni ekologiczne, dzięki czemu zachowują w pełni czystą świadomość na temat tego czy podchodzą do świata z ekologiczną myślą. Mamy obecnie coraz większą tendencję zmianową, jeśli chodzi o tworzenie oraz recykling plastiku. Coraz więcej różnych branż zaczyna doceniać dbanie o ekologię, w tym także firmy cateringowe. Najczęściej korzystają z pudełek biodegradowalnych lub nadających się do recyklingu.

Takie rozwiązanie jest fantastyczne dla firm, które mają podpisane umowy z przedsiębiorstwami zajmującymi się przetwórstwem pozostałości. Takowe zmiany bardzo pozytywnie wpłyną na ilość produkowanego plastiku, więc więcej osób będzie korzystało z opcji cateringu dietetycznego z dostawą pod dom.

Czy można wpłynąć na środowisko za pomocą diety pudełkowej?

Niestety każdy z nas jest troszkę winny temu, że ekologią stoi na niskim poziomie obecnie. Bardzo często się zdarza, że po zrobieniu sałatki zostaje nam na przykład pół papryki czy marchewki. A kiedy szykujemy jakiś posiłek, nie zważamy na to, że woda leje się strumieniami podczas mycia warzyw czy owoców.

Dodatkowo także przyrządzanie wiąże się z większym zużyciem prądu, a to także jest ważny czynnik ekologiczny.  Resztki obiadu nie wyglądają zbyt apetycznie na następny dzień, dlatego wolimy skorzystać z opcji zamówienia czegoś z dowozem. Powiedzmy sobie szczerze, ale wyrzucamy coraz więcej jedzenia każdego dnia. Idąc do sklepu, wrzucamy do koszyka produkty, na które albo nie mamy ochoty, albo będą stać w lodówce aż ich data ważności minie.

Wszystkie te złe nawyki powodują, że z roku na rok marnujemy coraz więcej kilogramów jedzenia. W ostatnim roku przedstawiono statystykę, że rocznie marnujemy około 5 ton jedzenia, z czego 3 tony pochodzą z decyzji konsumentów, mówiąc prościej 3 tony to nasze decyzje na temat tego czy coś wyrzucić, bo już nie jest nam potrzebne lub zostawić i jeszcze z tego skorzystać w jakikolwiek sposób.

Świetną inicjatywą są lodówki publiczne, gdzie możemy zostawić jedzenie, które ma krótką datę ważności dla potrzebujących, taka opcja szczególnie dobrze działa po czasie świątecznym kiedy większość potraw niezjedzonych trafia na śmietnik. 

Dieta pudełkowa oznacza dla nas otrzymanie takiej ilości jedzenia, jaką powinniśmy spożyć w ciągu dnia. Nie ma tutaj mowy o marnowaniu jedzenia. Idealnie dobrana kaloryczność sprawi, że wszystko, co znajduje się w naszym pudełku, zostanie dostarczone do naszego brzuszka.

Dodatkowo nie musimy tak naprawdę robić żadnych zakupów, więc nic nie będzie stało nam w lodówce i się marnować oraz zaoszczędzimy na paliwie, nie jeżdżąc do supermarketów. Dodatkowo ilość plastikowych torebek także się zmniejszy. Wszystko dla ekologii.

Skład posiłków w fit cateringu

Kolejna fantastyczna zaleta cateringów dietetycznych https://bedietcatering.pl/warszawa/ to ich podejście do składników. W trosce o klienta wybierają najbardziej świeże składniki oraz owoce sezonowe, dzięki czemu nie ma konieczności importowania jedzenia. Wszystkie elementy składają się na pozytywny wpływ na planetę. Najważniejsze jest, aby w trakcie decydowania się na daną firmą cateringową, zapoznać się dokładnie z tym jak podchodzą do kwestii ekologi.

Cena nie powinna być jedynym czynnikiem branym pod uwagę, jeśli chcemy żyć lepiej na naszej planecie. Możemy także poprosić o niedostarczanie sztućców czy też serwetek. Wszystkie takie małe zmiany pozwalają nam patrzeć bardziej pozytywnie na przyszłość naszą oraz naszych dzieci.

Default image
Katarzyna Tomaszewska
Dziennikarka, blogerka i pozytywnie zakręcona na punkcie dalekich podróży. Uwielbia pisać i dzielić się wiedzą z innymi.
Articles: 613

Zostaw odpowiedź