Za co kochamy wino musujące i Ty też powinieneś

Wina musujące to pozycja bardzo chętnie wybierana przy różnych okazjach. Dlaczego ich popularność jest tak ogromna? Co warto wiedzieć decydując się na ten orzeźwiający napój? Przekonaj się sama!

Dlaczego wina musujące są tak popularne?

Sylwestrowy szampan, dopełnienie eleganckiego obiadu, pionier spotkań towarzyskich – wino musujące to niezawodny dodatek do celebrowania przeróżnych uroczystości. Można sprawić je komuś na prezent lub delektować się jego aromatem i konsystencją z bliskimi. Kupując tego rodzaju trunek możesz być pewna, że sprawdzi się stuprocentowo niezależnie od okoliczności. Dlaczego tak się dzieje? Duży popyt wina musujące zawdzięczają swojej uniwersalności pod każdym względem.

  1. Możemy pić je z praktycznie każdym wytworem kulinarnym, bez względu na wykwintność dania oraz jego rodzaj.
  2. Wino podajemy także jako aperitif, samodzielnie lub jako toast okolicznościowy.
  3. Jest to napój przystępny dla mniej doświadczonych miłośników głównie ze względu na smak i aromat. Nie są one aż tak ostre jak w przypadku wytrawnych win, które często zadowalają głównie koneserów oraz wielbicieli intensywnych klimatów.

Czy szampan i wino musujące to ten sam napój?

Oprócz kwestii dotyczących popularności, warto wiedzieć co nie co od strony technicznej. Często obu nazw używamy zamiennie, a nawet zastępujemy wszystko słowem szampan. Istnieje jednak spora różnica w produkcji win musujących, która warunkuje cenę i jakość. Pierwszy ważny fakt dotyczy miejsca wytwarzania. Prawdziwy szampan pochodzi (jak sama nazwa wskazuje) z Szampanii, czyli historycznego regionu Francji znajdującego się na północnym wschodzie kraju. Od wielu lat jest to tradycyjne miejsce produkcji. Zwróćmy uwagę także na grona, które po procesie podwójnej fermentacji dają w rezultacie oryginalny szampan. Są to: Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay. Wszystkie inne gatunki wykorzystuje się w pozostałych winach musujących. Kolejną istotną sprawą jest zawartość dwutlenku węgla. Proces zachodzi dzięki drożdżom, które reagują z cukrem podczas fermentacji. W trakcie produkcji autentycznego szampana nie nasyca się go dodatkową dawką CO2, więc trunek ma tyle bąbelków ile w pewnym senie sam wytworzył.

Do jakich potraw wybierzemy wino musujące?

Pomimo uniwersalności bąbelkowego napoju istnieją pewne sugestie, którymi warto kierować się w przypadku mniejszego doświadczenia z winami. Co więc stworzy satysfakcjonujący duet?

  • Skompletowanie musującego wina z przystawką na wykwintnej kolacji nie będzie faux pas. Owoce morza, faszerowane grzyby, pasztety, kawior i warzywa (szczególnie szparagi) to dobry wybór. Należy jednak pamiętać, że lekkie bąbelkowe wino nie powinno być jedynym serwowanym podczas wyrafinowanego posiłku.
  • Wino musujące do dania głównego? Oczywiście! Najlepiej skomponuje się z delikatnymi potrawami takimi jak: drób ze śmietanowym sosem, cielęcina, niezbyt intensywnie przyprawione czerwone mięso lub ryby, które są bardziej skomplikowanym tematem. Czym kierować się przy doborze wina do ryby? Dowiedz się więcej w specjalnym poradniku.
  • Dla miłośników kuchni azjatyckiej wina musujące są również dobrą opcją. Należy jednak pamiętać, że bardziej wytrawne trunki wzmacniają pikantny aromat dania, więc wybierajmy te z dużą zawartością cukru.
  • Słodkie i półsłodkie wina z bąbelkami to idealne uzupełnienie deseru. Klasyczny szampan i truskawki (lub na przykład brzoskwinie) to odświeżające i satysfakcjonujące połączenie.
Te artykuły Ci się spodobają!
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.