Olej lniany na twarz – jak go stosować i kiedy używać?

Nasze babcie korzystały z dobrodziejstw naturalnych składników, my również możemy. Olej lniany ma cudowne właściwości. Ten rodzaj tłuszczu jest doskonały do nakładania na twarz. Jak go stosować? Kiedy można używać? Sprawdź!

Jakie wpływ ma olej lniany na urodę?

Tłuszcz pozyskiwany z nasion lnu, czyli olej lniany jest bogaty w kwasy Omega-6, Omega-4 oraz Omega-9. Dzięki temu posiada właściwości regeneracyjne, wzmacniające i odbudowujące naskórek. Natomiast witamina E zawarta w tym produkcie zmniejsza podrażnienia, a także zapobiega przesuszeniu skóry. Co więcej chroni przed działaniem wolnych rodników. 

Olej lniany świetnie sprawdza się w kuchni, a także do codziennej pielęgnacji skóry. Jednoczesne spożywanie oraz smarowanie się tym środkiem sprawi, że efekty będą widoczne w dość krótkim czasie. Zyskasz promienny wygląd i zapomnisz o wielu problemach skórnych. 

Olej lniany do skóry dojrzałej

Warto wspomnieć, że olej lniany posiada kwas alfa-linolenowy. Dzięki niemu, a także dużemu dodatkowi witaminy E naskórek staje się miękki i gładki. Z czasem zauważysz także znaczną poprawę jędrności, poza tym dużo większe napięcie. Mało tego zmarszczki zostaną zmniejszone, w ten sposób staną się mniej widoczne. Właśnie, dlatego olej lniany jest polecany dla właścicielek dojrzałej skóry.

Dojrzała skóra boryka się nie tylko z widocznymi oznakami zmęczenia, ale równie często z wysuszeniem naskórka, czy też utratą elastyczności. Olej lniany poradzi sobie i z tym! 

Olej lniany do cery z trądzikiem

Olej lniany doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry z problemami, przede wszystkim do tej z trądzikiem. Jeśli masz cerę mieszaną również możesz stosować ten produkt. Dlaczego warto go używać? Ten naturalny tłuszcz zmniejsza produkcję łojotoku, czyli eliminuje największy problem. Poprzez to pojawia się zdecydowanie mniej niedoskonałości, a istniejące już krostki zostaną zmniejszone. Co więcej olej lniany nie zatyka porów i likwiduje nieestetyczne błyszczenie skóry. Zyskujemy promienną oraz gładką twarz bez przykrych niespodzianek.

Inne typy skóry 

Tłuszcz pozyskany z lnu wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Poza tym, że bajecznie wpływa na zmarszczki oraz niedoskonałości, cudownie radzi sobie z wysuszonym naskórkiem lub tym zniszczonym. W jaki sposób? Niweluje zrogowacenie skóry, likwiduje zaczerwienienia w tym rumieńce, do tego mocno nawilża.

Wykazuje właściwości przeciwzapalne, wobec tego łagodzi rozmaite podrażnienia, a nawet stany zapalne. Regeneruje naskórek poparzony słońcem bądź przemarznięty mroźnym wiatrem. Olej lniany odnajdzie się w kosmetyczce właścicielek nawet bardzo delikatne cery. W zasadzie każda kobieta może go używać, bez względu na wiek. 

Jak stosować olej lniany na twarz?

Olej lniany można stosować przez cały rok, nawet codziennie. Nakładasz go na całą twarz lub jedynie punktowo, na przykład tylko na strefę T – broda, nos oraz czoło. Kilka kropel ogrzewasz w dłoniach, dopiero potem wcierasz w czystą skórę i pozostawiasz do całkowitego wchłonięcia. Najlepiej tłuszcz zaaplikować na lekko wilgotny naskórek. Delikatnie zwilż go wodą, na przykład za pomocą butelki z atomizerem.

Ten naturalny tłuszcz używasz samodzielnie lub jako dodatek do ulubionych kosmetyków. Kilka kropli dolewasz do maseczki, czy też kremu bądź peelingu. Zarówno domowych preparatów, jak i tych z drogerii. W ten sposób podnosisz ich wartość odżywczą.

Olej lniany nałożony na twarz ma szereg zastosowań. Nadaje się, jako:

  • krem nawilżający – aplikujesz na całą buzię kolistymi ruchami. Najlepiej rozgrzać tłuszcz w dłoniach i smarować na wilgotną twarz.
  • płyn do demakijażu – moczysz wacik w wodzie i nalewasz na niego 2  krople oleju lnianego. Usuniesz tak cały makijaż, nawet wodoodporny. Dodatkowo odżywisz skórę oraz rzęsy. 
  • Tonik do twarzy – na wacik nalewasz odrobinę oleju lnianego i przecierasz nim buzię. Ten naturalny środek zniweluje niedoskonałości, poza tym nawilży cerę oraz zmniejszy zaczerwienienia. 
Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.