Naturalne wsparcie odporności z domowej spiżarni – zakwas z buraków

Układ odpornościowy każdego dnia narażony jest na kontakt z patogenami chorobotwórczymi. Wirusy, bakterie, grzyby i inne drobnoustroje tylko czekają na to, aby zaatakować Twój organizm. Warto więc wesprzeć go w walce z nimi. Możesz to zrobić domowymi sposobami – z pomocą naturalnych produktów. Jednym z najbardziej skutecznych jest zakwas z buraków, z którego potencjału prozdrowotnego warto czerpać garściami. Dlaczego? Sprawdź!

Zakwas z buraków – o czym mowa w praktyce?

Naturalny zakwas z buraków to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, a przy tym bomba zdrowotna, dzięki której możesz z powodzeniem zadbać o kondycję swojego organizmu na wielu płaszczyznach. Ten wyjątkowy napój uzyskuje się dzięki procesowi kiszenia buraków czerwonych w odpowiedniej ilości wody. Niezwykle ważną rolę odgrywają również dodatki w postaci soli i przypraw, dzięki którym zakwas może uzyskać swoje prozdrowotne właściwości.

Kluczem do sukcesu jest naturalny proces kiszenia, który w żaden sposób nie jest sztucznie wspomagany. Aby mógł zachodzić, potrzebna jest obecność bakterii kwasu mlekowego, czyli tych probiotycznych. To drobnoustroje, które żyją z nami w symbiozie. Kolonizują jelito, a przy tym zwalczają drobnoustroje czające się w naszym układzie trawiennym. Tym samym mocno przyczyniają się do wzmocnienia układu immunologicznego, a przy tym wyróżniają się właściwościami przeciwzapalnymi.

Musisz jednak mieć na uwadze to, że korzystny wpływ wynikający z regularnego spożywania zakwasu z buraków to nie tylko zasługa bakterii probiotycznych. Naturalny napój o przepięknym czerwonym kolorze jest także skarbnicą barwników betalainowych, które m.in. działają przeciwzapalnie.

Stawiaj na naturalne zakwasy pochodzące od sprawdzonych dostawców, które przygotowuje się na bazie starannie wyselekcjonowanych warzyw i dobrej jakości upraw. Tajemnicą sukcesu jest również wykorzystywanie potencjału tradycyjnych receptur. Ponadto dobrym wyborem będzie kwas niepasteryzowany i całkowicie czysty. Prosty skład, w którym na próżno szukać konserwantów, sztucznych słodzików i barwników, a także ulepszaczy smaku to także znakomita propozycja, dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoją odporność w bezpieczny i skuteczny sposób.

  Sernik z wiaderka – idealny deser na różne okazje

Nie zdziw się również, gdy podczas pierwszej degustacji zakwasu z buraków poczujesz na podniebieniu bąbelki. Zakwas z buraków to napój aktywny biologicznie, który nieustannie “pracuje”. Jest delikatnie musujący, a także mętny. To naturalna kolej rzeczy, gdy w grę wchodzą produkty będące efektem procesu naturalnej fermentacji.

Podczas picia naszego zakwasu bąbelki będą łaskotać Cię w język i delikatnie strzelać w nos, bo jest lekko musujący. Jego gazowanie czy mętność to naturalne zjawiska, typowe dla produktów, które powstają podczas fermentacji. Ponadto z jego dobrodziejstwa mogą korzystać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ zawiera tylko i wyłącznie cukry naturalnie występujące w burakach.

Zakwas buraczany – jak wspiera odporność organizmu?

Zakwas z buraków to ogromna skarbnica właściwości prozdrowotnych. Jego ogromny potencjał w dużej mierze wynika z obecności w jego składzie wielu cennych składników odżywczych, jak również witamin i minerałów. W praktyce mowa o takich jak m.in. witamina C, witamina B6, żelazo, magnez, fosfor czy też potas. Ponadto możesz liczyć na kwas foliowy (witamina B9), witaminę A, E i K, naturalne azotany, a także przeciwutleniacze w postaci betaniny.

Kiszone buraki kryją w sobie wiele składników, które z korzyścią działają dla funkcjonowania całego organizmu, w tym także układu odpornościowego. Ponadto pijąc wysokiej klasy zakwas pochodzący z naturalnej fermentacji nie musisz obawiać się szczawianów. Te często występują w sokach z buraka dostępnych na sklepowych półkach. Możesz pić go więc codziennie dla odporności.

Zakwas z buraków wykazuje się bowiem właściwościami immunomodulującymi. Wspiera mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, również układ odpornościowy. Wszystko za sprawą wspomnianych już bakterii probiotycznych – Lactobacillus i Bifidobacterium. Są one częścią naturalnej mikrobioty. Ponadto dzięki piciu zakwasu z buraków możesz nie tylko wesprzeć swój organizm w walce z patogenami, ale również z zaparciami czy niestrawnością.

Nie bez znaczenia są również właściwości antyoksydacyjne tego naturalnego napoju. Zawiera on w sobie dużą zawartość betaniny, która jest antyoksydantem, a więc wykazuje się silnym działaniem przeciwzapalnym. Toczy bardzo wyrównany bój z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych, przyspieszenia procesów starzenia się, a nawet rozwoju komórek nowotworowych.

  Szybki obiad - jak go przygotować?

zakwas-buraczany.jpg

Jak pić zakwas z buraków na odporność?

Codzienne sięganie po zakwas z buraków powinno wejść Ci w nawyk, nie tylko w okresie obniżonej odporności. Możesz pić go na czczo, jak również wieczorem, tuż przed położeniem się do łóżka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby stanowił dodatek do obiadu czy drugiego śniadania w pracy.

Zakwas możesz wykorzystać również jako składnik zupy, dzięki której zyska nie tylko piękny rubinowy kolor, ale również moc cennych właściwości dla zdrowia. Znakomicie nadaje się jako baza na barszcz czerwony na święta. Pamiętaj jednak o tym, aby dodać go do już ostudzonego wywaru. Przepis na zakwas buraczany jest bardzo prosty, dlatego możesz przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Warto również sięgać po ten, który produkowany jest przed dobrej klasy firmy z wieloletnim doświadczeniem. 

Artykuł zewnętrzny.