Kobieta przygotowuje zdrowy koktajl z owoców i warzyw wykorzystując dobry blender kielichowy.

Jak wybrać dobry blender i na co zwrócić uwagę?

Blendery to urządzenia wielofunkcyjne, które zadomowiły się już w naszych kuchniach. Nikogo nie trzeba przekonywać, że ich wykorzystanie znacznie usprawnia przygotowywanie potraw. Pytanie jednak, jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej – wybrać dobry blender kielichowy, a może blender próżniowy? Sprawdź, na co zwrócić uwagę i czym kierować się podczas zakupu urządzenia.

Podstawowe rodzaje blenderów – ręczny i kielichowy

Mimo tego, że na rynku można znaleźć wiele sprzętów blendujących, podstawowa klasyfikacja dzieli je na blendery kielichowe i ręczne. Różnią się one przede wszystkim budową i funkcjonalnością, inna jest też zazwyczaj moc silnika. Urządzenie ręczne idealnie nadaje się do mieszania lub przecierania, ułatwia też przygotowanie zupy krem. Dobry blender kielichowy ma natomiast specjalny pojemnik, w którym można zmiksować warzywny koktajl, sos do obiadu czy owocowe smoothie. Sprzęt ten wyposażony jest z reguły w mocniejszy silnik, dzięki czemu z łatwością kruszy lód, kawę lub orzechy. Wybór odpowiedniego rozwiązania zależy jednak w dużej mierze od naszych indywidualnych potrzeb. 

Kiedy warto wybrać blender ręczny?

Urządzenie ręczne jest mniejsze, poręczniejsze i zajmuje niewiele miejsca w kuchennej szafce. Przy jego pomocy błyskawicznie zmiksujemy zupę, przygotujemy mus owocowy lub przecier warzywny dla dziecka. Blender ręczny jest też łatwy w czyszczeniu – końcówkę można umyć pod kranem albo w zmywarce. Niestety, urządzenie to nie jest przeznaczone do długotrwałej pracy, a jego silnik ma zazwyczaj niewielką moc. O ile świetnie poradzi sobie z miękkimi składnikami, o tyle twarde mogą być nie lada wyzwaniem. 

Wady i zalety blendera kielichowego

Blender kielichowy najprościej można nazwać mikserem wyposażonym w szklany lub wykonany ze sztucznego tworzywa pojemnik. Ostre noże i mocny silnik umożliwiają miksowanie nie tylko owoców, warzyw, sosów czy zup, ale także znacznie twardszych składników. Dzięki pokrywce unikniemy zachlapania blatu, a użycie sprzętu nie wymaga dużej siły fizycznej, jak w przypadku blendera ręcznego. Urządzenia o dużej pojemności pozwalają w prosty sposób przygotować posiłek dla całej rodziny. Wadą blendera kielichowego może być jednak jego rozmiar – zajmuje on zdecydowanie więcej miejsca. 

  Szybki obiad - jak go przygotować?

Sprawdź także: Blender próżniowy, kielichowy i kompaktowy 

Kobieta stojąc w jasnej kuchni wlewa do szklanki zielony koktajl przygotowany w blenderze kielichowym
Źródło: Pexels

Na co zwrócić uwagę, wybierając dobry blender kielichowy?

Większość osób, które decydują się na zakup blendera, wybiera opcję z poręcznym pojemnikiem. Urządzenie jest bezpieczne, stabilne i daje duże pole manewru podczas przygotowywania posiłków. Czym kierować się podczas wyboru, jaki powinien być dobry blender kielichowy? 

  • Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na moc silnika – im większa, tym lepiej blender poradzi sobie z różnorodnymi składnikami. Skróci to też czas miksowania, co przekłada się na jakość jedzenia. 
  • Kolejną kwestią jest wybór odpowiedniego pojemnika – chodzi tu zarówno o materiał, jak i jego pojemność. Najlepiej zdecydować się na stal nierdzewną lub tworzywo, które nie zawiera BPA i BPS (np. Tritan). Rozmiar naczynia powinien być natomiast dostosowany do potrzeb domowników. 
  • Nie bez znaczenia jest też wyposażenie dodatkowe – dobry blender kielichowy zazwyczaj ma w zestawie przydatne akcesoria. Jeśli urządzenie ma być wykorzystywane jako blender do smoothie, można zdecydować się na zestaw z poręczną butelką. 

Blender próżniowy – nowoczesna technologia w trosce o jakość jedzenia

Nowoczesne technologie nie tylko ułatwiają codzienne obowiązki, ale mogą też zwiększyć jakość naszych posiłków. Wśród sprzętów, które wykorzystują innowacyjne metody, można wskazać blender próżniowy. Urządzenie nie tylko pracuje szybciej i wydajniej, ale zapewnia także lepszy smak oraz dłuższą świeżość produktów. Usunięcie tlenu z kielicha pozwala zachować większą ilość witamin oraz enzymów, co przekłada się na wartości odżywcze jedzenia. Przygotowane posiłki mają też gładszą konsystencję, a także nie rozwarstwiają się nadmiernie. Co więcej, blender próżniowy pozwala przedłużyć trwałość jedzenia i zwiększa jego przydatność do spożycia. Specjalna technika miksowania sprawia ponadto, że warzywa i owoce nie tracą swoich walorów estetycznych. 

  Co to jest i jakie właściwości ma Yerba Mate?

Zobacz także: Nowoczesny blender próżniowy – co go wyróżnia? 

Kobieta wylewa do małej, drewnianej miseczki owocową owsiankę zmiksowaną w blenderze próżniowym.
Źródło: Pexels

Na jakiej zasadzie działa blender próżniowy?

Na pierwszy rzut oka działanie blendera próżniowego nie różni się niczym od standardowych rozwiązań. Wystarczy włożyć składniki do pojemnika, zamknąć pokrywkę i uruchomić urządzenie. Zanim jednak blender próżniowy przystąpi do miksowania, specjalna pompa odsysa nadmiar powietrza. Dzięki temu proces utleniania zostaje utrudniony, a warzywa i owoce zachowują więcej wartości odżywczych oraz witamin. Przygotowane posiłki można przechowywać też w specjalnych pojemnikach próżniowych, które po odessaniu tlenu dodatkowo przedłużą ich trwałość. 

Blender do smoothie – jakie urządzenie wybrać?

Dobry blender kielichowy to idealna propozycja dla miłośników domowych owocowych koktajli. Zamykana pokrywa pojemnika zapobiegnie rozchlapaniu napoju, a ostre noże z łatwością zmiksują wszystkie składniki. Aby zwiększyć walory smakowe i estetyczne posiłków, warto zdecydować się na blender próżniowy. Zmniejszone utlenianie sprawia, że koktajle mają mniejszą ilość pęcherzyków powietrza, co pozwala uzyskać gładką oraz aksamitną konsystencję. Atutem takiego rozwiązania jest również to, że napoje mniej się rozwarstwiają, a na ich powierzchni nie tworzy się piana. Ciekawą opcją jest też blender do smoothie z poręczną butelką. Zamiast standardowego kielicha, wszystkie składniki miksowane są bezpośrednio w niewielkim pojemniku, który można zabrać ze sobą do pracy czy na siłownię.