Spis treści
Yerba mate to napój parzony z listków i krzewów Ostrokrzewu Paragwajskiego. Ta roślina występuje jedynie w obszarze Ameryki Południowej, na terenach Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. W tych krajach jest też uprawiana i eksportowana na cały świat.
Ostrokrzew Paragwajski ze względu na swoje wyjątkowe cechy i walory smakowe oraz wartości zdrowotne stał się popularną rośliną ziołową, z której zaczęto przyrządzać niezwykły napar o właściwościach pobudzających, wzmacniający i oczyszczający.
Ponadto poznano jego bogate źródło składników odżywczych i szerokie spectrum działania, co spowodowało, że yerba stała się swego rodzaju remedium na wiele schorzeń dla ludów tam zamieszkujących. Tak właśnie zaczęła się przygoda z paragwajskim naparem, który obecnie jest znany na całym świecie.
Jakie są właściwości Yerba Mate?
Yerba Mate to bogactwo wielu witamin z grupy: A,B1,B2,C,E,H oraz minerałów, takich jak magnez, potas, sód, miedź, żelazo, siarka, mangan, fosfor i krzem. Posiada również alkaloidy: kofeinę, teofilinę, teobrominę, które tworzą własności energetyczne Yerba Mate. Moc napoju ujawnia się stopniowo podczas picia, zwiększając jednocześnie koncentrację i bystrość umysłu oraz oczyszczając ciało. Inne jej właściwości to:
- poprawa pracy metabolizmu
- wzmacnianie odporności i działa przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne
- rozluźnia napięcie w jelitach
- pobudza do życia, stawia na nogi i leczy z depresji i apatii
- polecana jest w odchudzaniu i redukcji spożywanych kalorii, ponieważ wzmacnia poczucie sytości i zadowolenia z siebie, co jest szczególnie ważne, kiedy często zaglądamy do lodówki i nie możemy się powstrzymać.
To tylko niektóre jej właściwości, a lista ich jest dość długa. Niemniej jednak wiadomo, że Yerba ma doskonały wpływ zarówno na nasze ciało, jak i psychikę.
Jakie są rodzaje rodzaje Yerba Mate?
Yerba Mate jest tradycyjnym napojem, pitym w krajach ameryki południowej. Ostrokrzew paragwajski z którego produkuje się ten popularny napój, uprawiany jest na terenie Paragwaju, Urugwaju, Argentyny i Brazylii. Niemniej każde z państw stosuje własną formę produkcji tego magicznego napoju oraz wyróżnia odmienną kulturę picia yerba mate. I tak w zależności od rejonu rozróżniamy:
1.Paragwajska yerba mate
Cechuje ją wyrazisty gorzki i dymny smak. Zawiera w swoim składzie listki, pył, a także patyczki, które nadają jej ten specyficzny smak i aromat. Charakteryzuje się dużą mocą pobudzającą. Paragwajczycy zazwyczaj piją ją na zimno (terere), zalewając lodowatą wodą.
2. Argentyńska yerba mate
Posiada dużą goryczkę bez dymnego aromatu, susz składa się głównie z listków i pyłu, który uzupełniany jest suszonymi owocami i ziołami.
3. Urugwajska yerba mate
To praktycznie sam pył bez listków i patyczków. Ta odmiana tworzy bardzo mocne napary o smaku słodkawo-gorzkim, o kolorze zielonkawo-trawiastym.
4. Brazylijska świeża yerba
To powszechnie znana chimarrao. Chimarrao to zmielony pył, posiadający najwięcej kofeiny i najbardziej ziołowy, trawiasty smak.
Yerba Mate oprócz suszonych kawałków ostrokrzewu zawiera wiele dodatków w postaci ziół, owoców, a nawet korzeni (np. Imbiru). Stąd też mamy do czynienia z jej szerokim asortymentem gatunków i rodzajów o różnym smaku i aromacie, ubranym przez odpowiednio wyselekcjonowane dodatki.
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.