Spis treści
Jak jeść słodycze i nie tyć – to zagadnienie spędza sen z powiek wielu osobom, szczególnie tym, którzy uwielbiają uraczyć się słodkościami. Praw fizyki nie da się oszukać, jednak istnieją sposoby, dzięki którym będzie można osiągnąć kompromis między szczupłą sylwetką i doznaniami smakowymi.
Jednym z nich jest zamiana tradycyjnych słodyczy – bomb kalorycznych, na ich dietetyczne wersje. W ten sposób można łatwo ograniczyć ilość dostarczanych kalorii w postaci cukru, co pomaga w utrzymaniu założeń dietetycznych oraz ograniczeniu ryzyka cukrzycy.
Czym są dietetyczne słodycze?
Dietetyczne słodycze posiadają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne słodycze przy zachowaniu ich walorów smakowych. To zawartość cukru uważana jest za główny czynnik powodujący szkodliwość spożywania słodyczy – nadmierne spożycie cukru może prowadzić do chorób metabolicznych, powodować próchnicę czy obniżać wrażliwość insulinową.
W dietetycznych słodyczach cukier zastąpiony jest słodzikami, które posiadając słodki smak nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie są lepszym wyjściem dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie.
Czy można jeść słodycze i chudnąć?
Otóż tak – jest to jak najbardziej możliwe! To nie obecność węglowodanów czy tłuszczy w diecie powoduje przybieranie na wadze tylko nadmiar dostarczanych kalorii pod ich postacią. Z tego powodu zamiana przykładowo batona po brzegi wypełnionego cukrem i tłuszczami nasyconymi na dietetyczny odpowiednik, który zawiera jedynie 1g cukru oraz 20g białka może przynieść korzyści w postaci ułatwienia zrzucania zbędnych kilogramów.
ISS One Bar – batonik zawierający 20g białka i tylko 1g cukru
Czy zdrowe słodycze są smaczne?
Jak najbardziej! Walory smakowe to oczywiście kwestia subiektywna, ale rosnąca społeczność miłośników fit dodatków do żywności to dowód na to, że nie tylko mogą one smakować tak dobrze jak tradycyjne słodycze – dla wielu osób są one preferowanym źródłem słodkości.
Jako substancja słodząca są w nich zazwyczaj używane poliole takie jak ksylitol czy erytrytol. Posiadają one naturalny, słodki smak, który w ślepym teście byłby bardzo trudny do odróżnienia od wysokokalorycznego cukru.
Czekolada RED – 40% mniej kalorii
Jak korzystać z dietetycznych słodyczy?
Używa się ich tak samo jak innych słodyczy – dodając z umiarem do ulubionych dań czy jedząc je w formie deseru. Istnieje wiele rodzajów takich produktów, między innymi sosy zero kalorii, batoniki dietetyczne, czekolada bez cukru, galaretki bez cukru czy aromaty spożywcze. Korzystanie z nich nie wymaga czynienia rewolucji w diecie – wystarczy zastąpić nimi ich pełnokaloryczne odpowiedniki, aby rozpocząć drogę ku lepszej sylwetce.
Ciastko proteinowe – pyszne i słodkie białkowe ciastka bez cukru
Czy to naprawdę takie proste?
Tak, dietetyczne słodycze dają nie tylko możliwość zadbania o swoją glikemię i sylwetkę – stanowią również odciążenie dla psychiki podczas odchudzania. Wystarczy tylko wliczyć je w zapotrzebowanie kaloryczne, aby cieszyć się pyszną przekąską bez poczucia winy. To być może ich największy atut, ważniejszy od pozostałych korzyści wynikających z rezygnacji ze spożywania dużych ilości cukru.
Syrop Zero 6PAK Czekolada-karmel
Zdrowe słodycze dostępne są w sklepie Strefa Mocy tutaj: https://strefamocy.pl/pl/145-zywnosc-dla-sportowcow
Autor: Szymon Żuk