Spis treści
Zielona herbata jest bardzo często spożywana nie tylko ze względu na szereg właściwości zdrowotnych, lecz przede wszystkim dzięki niepowtarzalnemu, orzeźwiającemu smakowi. Napar Yerba Mate jest sporządzany z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, a jego skład obfituje w składniki odżywcze, które wpływają dobroczynnie na prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
Ta smakowita herbata pobudza, wzmacnia, a także reguluje i oczyszcza organizm. Południowoamerykański susz stał się popularny również w Polsce, gdzie posiada szerokie grono miłośników, spożywających niemalże codziennie klasyczną Yerba Mate. Warto przyjrzeć się bliżej temu napojowi, aby dowiedzieć się czym się charakteryzuje i gdzie można go kupić.
Skąd pochodzi prawdziwa Yerba Mate?
Yerba Mate to nic innego jak susz ostrokrzewu paragwajskiego, który występuje w subtropikalnych regionach Ameryki Południowej – Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Roślina ta uprawiana jest również na północnych obszarach Argentyny. Ostrokrzew w odróżnieniu od herbaty wyróżnia się przede wszystkim wielkością – w stanie naturalnym przeważnie jest to około 20 metrów, zaś rośliny plantowane nie mają więcej niż 6 metrów wysokości. Warto również wspomnieć o tym, że rodzaj Yerba Mate jest ściśle związany z krajem pochodzenia suszu.
Rodzaje Yerba Mate
Herbata Yerba Mate posiada wiele odmian, jednak najczęściej jest dzielona ze względu na państwo, w którym występuje roślina oraz odmienny sposób produkcji wraz ze składem. Uwzględniając kraj pochodzenia, wyróżnić można:
➤ Urugwajską Mate – cechuje się niepowtarzalną głębią smaku, jej susz jest bardzo drobno zmielony i posiada małą ilość patyczków. Urugwajska Yerba Mate ceniona jest przez wielu smakoszy na całym świecie, ponieważ jej susz jej nieco słodkawy, a nuta dymu niewyczuwalna.
➤ Brazylijską Mate – kolor drobno zmielonych liści jest intensywnie zielony, a smak bardzo słodki i trawiasty. Erva mate chimarrão nie leżakuje i jest bardzo wydajna, dzięki temu można często ją zalewać wodą.
➤ Paragwajską Mate – jej smak jest mocny ze względu na to, że liście suszone są nad dymem z ogniska – co wpływa na wędzony i dymny aromat. Zawiera dość dużą zawartość pyłu i charakteryzuje się mocnym działaniem pobudzającym.
➤ Argentyńską Mate – zdecydowanie łagodniejsza w smaku, grubo cięta o nieco goryczkowym smaku jest zalecana dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z piciem Yerby. Klasyczna Yerba Mate to trunek narodowy w Argentynie, gdzie popijana jest już od rana – niczym kawa.
Ten podstawowy podział na smak i wygląd suszu Yerba Mate to jednak nie wszystko. Do naparu bez żadnych przeszkód można dodać wiele dodatków, aby stworzyć niekonwencjonalne wariacje smakowe. W związku z tym, ten znakomity napar przygotowany z liści ostrokrzewu paragwajskiego wyróżnia się również ze względu na jego skład:
➞ Yerba Mate green klasyczna – wykonana w 100% z suszu ostrokrzewu paragwajskiego, nie posiada żadnych dodatków. Smak klasycznych Yerba Mate różni się w zależności od pochodzenia suszu, okresu leżakowania, sposobu produkcji oraz nasłonecznienia.
➞ Yerba Mate z dodatkami – występuje najczęściej z domieszką suszonych ziół, owoców i kwiatów, a także naturalnych ekstraktów eterycznych, aromatów itp.
Prozdrowotne właściwości Yerba Mate
Bardzo często mówi się, że paragwajska Yerba Mate jest zdrowszą alternatywą kawy – nie bez powodu. Ten naturalny napar przygotowany w odpowiedni sposób ma działanie pobudzające, dodaje energii do działania. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, co korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Napój ziołowy o wysokiej zawartości kofeiny często staje się zamiennikiem dla osób, które są uzależnione od spożywania kawy i chcą zerwać z nałogiem.
Duża ilość substancji odżywczych tj. witaminy C i E, krzem, fosfor, cynk, magnez, żelazo, wapń i potas, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B5, B7, B6 oraz B9) przyczynia się do wytwarzania pozytywnych procesów w organizmie np. stymulowanie układu nerwowego, obniżenie ciśnienia krwi, zwiększenie koncentracji i wiele innych.
Kwas chlorogenowy, zawarty w Mate, to silny przeciwutleniacz. Jego obecność obniża stężenie glukozy we krwi, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo wspomaga odchudzanie i daje poczucie sytości. W związku z tym Yerba Mate jest polecana przede wszystkim osobom, które dbają o linię.
Paragwajski napar wykazuje również właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, co pozwala zbudować odporność całego organizmu. Yerba łagodzi zaparcia i oczyszcza jelita, a także przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Co więcej – wpływa na dobre samopoczucie i radosny nastrój. Jest to zbawienne dla osób zmagających się z depresją. Picie Yerba Mate jest również wskazane dla tych, którzy intensywnie pracują fizycznie i umysłowo – polifenole, teobromina oraz ksantyna zawarta w naparze prowadzi do lepszego ukrwienia mózgu – co sprzyja lepszej koncentracji.
Właściwości Yerby wpływają ogólnie na lepszą wydolność organizmu człowieka oraz mają również zwiększać libido. Oprócz wyżej wymienionych zalet, płynących z picia Mate green, spożywanie ziołowego napoju ma również sprawić, że konsumenci staną się lepszymi kochankami. Ponadto, paragwajska herbata pomaga zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia.
Yerba Mate – gdzie kupić?
Aby zdobyć sprawdzony susz paragwajski i zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do parzenia naparu, wcale nie trzeba wyjeżdżać do Ameryki Południowej. Napój jest tak popularny, że można go spotkać w wielu miejscach np. w sklepach zielarskich, aptekach, a nawet niektórych sklepach spożywczych. Chcąc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem zielonego ekstraktu warto jest jednak wybrać profesjonalny sklep z Yerba Mate. Tylko i wyłącznie wtedy zyskamy pewność, że susz jest naturalny, bez dodatku zbędnych domieszek oraz bezpieczny dla spożywającego. Obecnie suszony ostrokrzew paragwajski występuje nie tylko w postaci zmielonych liści, lecz także jako herbatka w saszetkach. Należy zaznaczyć, że specjalistyczny Yerba Mate sklep w swoim asortymencie posiada również niezbędne akcesoria potrzebne do przygotowania naparu tj. bombilla, tykwa, Palo Santo itp. oraz susz każdego rodzaju Yerba Mate. Największą popularnością cieszą się sklepy online, gdzie produkty w atrakcyjnych cenach, a także ekspresowa wysyłka zachęcają do kupna i spróbowania prozdrowotnego napoju.
W jaki sposób przygotować Yerba Mate?
Przygotowanie naparu w odpowiedni sposób jest możliwe tylko i wyłącznie dzięki zachowaniu kilku kluczowych zasad. Mianowicie, aby móc raczyć się smakowitym ekstraktem z suszu ostrokrzewu paragwajskiego, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę wody oraz czas parzenia.
Do sporządzenia napoju potrzebne jest naczynie (najlepiej matero szklane, ceramiczne, metalowe, drewniane lub gliniane) oraz bombilla – specjalna rurka filtrująca z sitkiem na końcu, wykonana z bambusa lub metalu.
Sposób przygotowania:
- Do matero należy wsypać susz (najlepiej od 1/4 do 3/4 naczynia).
- Obrócić naczynie do góry dnem zakrywając otwór ręką.
- W pustej przestrzeni matero umieścić bombillę.
- Zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.
- Poczekać chwilę aż susz wchłonie nieco ciecz i zalać większą ilością wody.
- Warto poczekać 3-5 minuty dla uzyskania pełnego smaku paragwajskiej Mate.
- Przygotowany w ten sposób ekstrakt można zalewać wodą kilka razy.
Podsumowanie
Yerba Mate jest niewątpliwie bardzo zdrowym napojem wyróżniającym się ekscentrycznym smakiem i aromatem. Jest to nie tylko popularna alternatywa kawy, zawierająca właściwości pobudzające, lecz także bogate źródło witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ze względu na ogrom korzyści, płynących ze spożywania tego cudownego naparu, ekstrakt z suszu ostrokrzewu paragwajskiego zyskuje sławę i uznanie na całym świecie, zapewniając sobie duże grono miłośników.