Spis treści
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez wypicia małej czarnej. Ten ciemny napój ceniony jest za właściwości pobudzające, które dodają energię na resztę dnia. Osoby spożywające kawę sporadycznie, doświadczają podniesienia ciśnienia krwi, a także poprawia się ich koncentracja. Jednak napój ten jest również bardzo doceniany za swoje walory smakowe oraz przyjemność, jaka płynie z rytuału picia kawy. Warto wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Jedne kawy mogą przynosić walory zdrowotne, a inne wręcz przeciwnie, mogą szkodzić zdrowiu.
Rodzaje małej czarnej – czym się różnią?
Można by rzec, że co człowiek to inny kawowy rytuał. Tak też jest w przypadku wyboru ulubionego napoju. Mała czarna może przybierać różne formy i tak: można sięgnąć po rozpuszczalną, mieloną lub kawę z ekspresu. Na rynku istnieje także wiele rodzajów mieszanek kaw do przygotowania np. frappe, cappuccino czy kawy typu 3w1, jednak nie mają one wiele wspólnego z kawą. Najbardziej popularne są kawy rozpuszczalne, które charakteryzują się różną konsystencją, oraz kawa mielona (zwana sypaną), znana z fusów, co jest jej cechą charakterystyczną. Która więc jest zdrowsza? Mielona czy rozpuszczalna?.
Kawa mielona, czyli mielenie wypalonych ziaren kawy
Proces powstawania kawy sypanej jest szybszy niż w przypadku jej odpowiednika w postaci kawy rozpuszczalnej. Kawa mielona poddawana jest krótszej obróbce, a cały schemat opiera się na wypaleniu ziaren kawy, a następnie zmieleniu ich. Tak właśnie otrzymuje się kawę sypaną, którą można przygotować na wiele sposób. Można ją zaparzyć w ekspresie, bezpośrednio zalać wrzątkiem, czy z wykorzystaniem papierowym filtrów. Warto wiedzieć, że sposób przygotowania zaważa nie tylko nad jej walorami smakowymi, ale także zdrowotnymi.
Kawa rozpuszczalna – filtracja, czyszczenie i mielenie
Kawę rozpuszczalną przygotowuje się z wypalonych ziaren kawy, a następnie poddaje się je filtracji, czyszczeniu, mieleniu. Stąd też jest bardziej przetworzona niż kawa sypana. Prawdziwi kawosze nie uważają jej za prawdziwej kawy, a jedynie napój kawopodobny, ponieważ często jest wytwarzana z ziaren gorszej jakości. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, z tego, że zgodnie z prawem, aby produkt mógł być uznany za kawę rozpuszczalną, musi być jej czystą odmianą, bez żadnej domieszki. Nie należy się obawiać, że ten rodzaj napoju, będzie zanieczyszczony dodatkowymi substancjami. Kawa rozpuszczalna również zawiera kofeinę, jednak jest jej dużo mniej niż w przypadku kawy mielonej. Czysta kawa rozpuszczalna jest także dużo zdrowsza niż kawy w saszetkach. Te z kolei często zawierają dodatkowy cukier i sproszkowane mleko. W kawach z saszetki często można odnaleźć tłuszcze utwardzone, syrop utwardzony oraz różnego rodzaju stabilizatory, które wpływają korzystnie na kondycję zdrowotną.
Kawa mielona – jak przygotować, aby była jak najzdrowsza?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że zalewanie kawy wrzątkiem nie wpływa korzystnie na jej walory zdrowotne – ani w przypadku kawy sypanej, ani rozpuszczalnej. Jeżeli zależy komuś na uzyskaniu mocnego, aromatycznego smaku, warto zaparzyć ją za pomocą ekspresu lub papierowych filtrów. Dzięki temu procesowi kawa zostaje mocniej przefiltrowana, co pozwoli utracić jej cześć szkodliwych substancji np. diterpenów, które przyczyniają się do podnoszenia cholesterolu. Natomiast dłuższe parzenie pozwala wydobyć z kawy aromat, dzięki czemu zwiększają się jej walory smakowe oraz moc. Kawa mielona parzona jak najdłużej, skutecznie pobudza organizm i dostarcza zastrzyk energii na cały dzień.
Kawa mielona czy rozpuszczalna?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to, czy kawa mielona jest zdrowsza od rozpuszczalnej, czy odwrotnie. Decydując się na dany rodzaj napoju, warto pamiętać, że różnica polega na procesie przygotowania kawy, zawartości kofeiny oraz jej jakości. Natomiast zawsze dobrze jest zachować zdrowy rozsądek, ani kawa mielona ani rozpuszczalna nie zaszkodzi, jeżeli są pite z umiarem.