Spis treści
Kolagen to jedno z najważniejszych białek tworzących ludzki organizm. Ma wiele dobroczynnych właściwości, które wpływają na utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji. Warto rozważyć jego suplementację, ponieważ ma on bardzo ważne znaczenie dla wszystkich układów w organizmie.
Po co organizmowi kolagen?
Kolagen to tzw. klej tkankowy, który jest odpowiedzialny za łączenie i umocnienie komórek organizmu. Utrzymuje strukturalną integralność tkanek i narządów. Wypełnia przestrzenie między komórkami, ale także odpowiada za twardość, elastyczność, sprężystość i sztywność tkanki. Występuje w skórze, w tkance łącznej, w mięśniach, w rogówce oka i układzie ruchu. Ma duże znaczenie dla układu szkieletowego, gdzie wspiera ruchomość stawów i zwiększa gęstość kości. Zmniejsza stany zapalne i ból w tkance chrzęstnej, wspierając procesy ochronne i naprawcze. W skórze oddziałuje na procesy odnowy komórkowej, a także dba o jej prawidłowy poziom nawilżenia, co przekłada się na jej kondycję i wygląd. Warto wspomnieć, że dzięki suplementacji kolagenem możemy również cieszyć się zdrowymi, ładnymi oraz mocnymi włosami i paznokciami.
Czy organizm traci z czasem kolagen?
Z biegiem lat zdolność do odbudowywania włókien kolagenowych maleje, a później nawet zanika. Włókna kolagenu stają się ścieńczałe i pofragmentowane. Ilość kolagenu zmniejsza się już po 25. roku życia. Po 50. roku życia dochodzi do gwałtownego spadku jego syntezy, a po 60. roku życia ustaje zupełnie. U kobiet w trakcie menopauzy dodatkowo następuje zahamowanie procesów biosyntezy tego białka.
Dlatego już po 20. roku życia warto rozpocząć suplementację kolagenu, aby uzupełnić jego niedobory i utrzymać stan organizmu w odpowiedniej kondycji. Braki w ilości kolagenu wpływają na pogorszenie stanu skóry i paznokci. Skóra staje się mniej jędrna i elastyczna, jest wyraźnie odwodniona, pojawiają się trudne do zakamuflowania zmarszczki i bruzdy. Włosy mogą wypadać, stać się cienkie, przesuszone i łamliwe. Kruchość kości się zwiększa i stają się one bardziej podatne na złamania. Stawy się osłabiają, może pojawić się ból i kłopoty w poruszaniu się.
Kolagen w płynie – właściwości
Kolagen w płynie ma wiele zalet. Bardzo wygodną formą jest postać niewielkich szotów gotowych do spożycia. Takiego kolagenu nie trzeba samodzielnie rozrabiać z wodą, jest on już wcześniej przygotowany do wypicia, a więc oszczędza się przy tym czas. Można go spożyć w każdym momencie dnia i w każdym miejscu, nie potrzeba do tego szklanki z wodą czy łyżki do wymieszania, co bardzo ułatwia jego konsumpcję. Często jest to płyn wzbogacony o przyjemny, owocowy smak, co sprzyja jego przyjmowaniu.
Dla kogo kolagen do picia?
Płynny kolagen jest to dobre rozwiązanie dla osób, które odczuwają dolegliwości w obrębie stawów i kości. Kolagen w płynie pomaga odbudować niedobory w organizmie, uzupełniając jego braki. Każdy, kto chce zadbać o dobry wygląd swojej skóry, włosów czy paznokci powinien rozpocząć suplementację tego białka. Procesy starzenia rozpoczynają się stosunkowo wcześnie, a najważniejsza jest prewencja, dlatego jak najszybciej warto zadbać o prawidłową ilość kolagenu w tkankach, aby długo cieszyć się dobrym stanem i jakością swojej skóry. Warto dodać, że do zniszczenia włókien kolagenowych i zaburzeń w ich syntezie dochodzi również przy zaburzeniach hormonalnych, obciążeniach mechanicznych, stresie i nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Jeśli te czynniki dotyczą Ciebie to również powinieneś wdrożyć do swojej diety suplementację kolagenu do picia.
Przeczytaj także: Jak działa kolagen do picia? Czy warto go stosować?
Kolagen do picia – jaki wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów kolagenu. Przy wyborze powinniśmy kierować się składem takiego preparatu. Mogą to być produkty jednoskładnikowe lub wzbogacone o dodatkowe dobroczynne komponenty. Warto zwrócić uwagę, czy jest to kolagen wołowy czy rybi. Oba mają podobne właściwości, jeśli jednak ma dla Ciebie znaczenie smak, polecamy wołowy kolagen Salvitis, który pozbawiony jest nieprzyjemnego zapachu ryb, a jednocześnie posiada bardzo dobry jabłkowy smak. Oprócz hydrolizowanego kolagenu wołowego zawiera również szereg witamin i składników mineralnych (m.in. biotynę, cynk, witaminę A, C, D, niacynę, ryboflawinę). Ponadto jest on w formie płynnej, co ułatwia jego spożycie. Przy wyborze kolagenu powinno się postawić na ten z dodatkiem witaminy C, która bierze udział w procesie syntezy tego białka, a produkt marki Salvitis posiada w swoim składzie dodatek tej witaminy. Jeśli chcesz dobrej jakości kolagen do picia posiadający certyfikowane składniki, poddany wielu badaniom i testom zanim trafił na rynek to kolagen Salvitis będzie najlepszym wyborem.
BIBLIOGRAFIA
A.Sut. Kolagen w płynie – czym jest? Jakie ma właściwości i czy warto stosować kolagen do picia? Aptekaolmed.pl [online] https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/kolagen-w-plynie-czym-jest-jakie-ma-wlasciwosci-i-czy-warto-stosowac-kolagen-do-picia,388.html [dostęp: 9.09.2023]
Orzeł, Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie? Doz.pl [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a15774-Kolagen__wlasciwosci_i_zastosowanie._Jaki_ma_wplyw_na_zdrowie [dostęp: 9.09.2023]
I.Radziejewska-Choma, Kolagen pod lupą, radziejewska.pl [online] https://radziejewska.pl/uploads/pdf/Publikacja_14/Kolagen.pdf [dostęp: 9.09.2023]
Jaki kolagen jest najzdrowszy? Czy kolagen może być niezdrowy? Collibre.eu [online] https://collibre.eu/blog/jaki-kolagen-jest-najzdrowszy-czy-kolagen-moze-byc-niezdrowy/ [dostęp: 9.09.2023]
A.Świątek, Kolagen rybi do picia – kiedy po niego sięgnąć i jak stosować? Doz.pl [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a17725-Kolagen_rybi_do_picia__kiedy_po_niego_siegnac_i_jak_stosowac [dostęp: 9.09.2023]
A.Świątek, Kolagen wołowy do picia – alternatywa do kolagenu rybiego, Doz.pl [online] https://www.doz.pl/czytelnia/a17740-Kolagen_wolowy_do_picia__alternatywa_do_kolagenu_rybiego [dostęp: 9.09.2023]
Autorka tekstu: Emilia Ścieszko