Spis treści
Każdy rodzaj alkoholu powinien być podawany w innym szkle. Dlatego każda restauracja, winiarnia, pub, klub nocny i inne lokale oferujące lżejsze i cięższe napoje alkoholowe muszą posiadać komplet zróżnicowanych kieliszków. Obsługa powinna wiedzieć jakie szkło należy dobrać do konkretnego trunku. W eleganckiej restauracji lub winiarni nie może zdarzyć się żadna gafa. W jakie kieliszki warto więc wyposażyć lokal, aby serwować alkohol w odpowiednim szkle?
Kieliszki do wina
Zacznijmy od alkoholu, który obok piwa zamawiany jest najczęściej, czyli od wina. Czym powinny charakteryzować się kieliszki do wina? To zależy od jego koloru. Jednak niezależnie od tego, czy jest to wino białe, różowe czy czerwone, należy pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie – wino serwuje się tylko i wyłącznie w białym, przezroczystym szkle. Dzięki temu widoczny jest jego kolor, odcień i stopień klarowności. Kieliszki do białego wina powinny mieć smukłą, wąską czarkę, która nie może być jednak zbyt masywna. Delikatne aromaty białego wina utrzymują się wówczas dłużej i są wolniej uwalniane. Kieliszki do czerwonego wina różnią się nieco kształtem. Są z reguły trochę wyższe i mają dużą, przypominającą nieco kwiat tulipana czarkę, która sprzyja napowietrzeniu. Dobierając kieliszek do czerwonego wina, można kierować się również sprawdzoną zasadą, która głosi, że im wino starsze, tym czarka kieliszka powinna być bardziej pękata. Wino różowe, tak jak czerwone, może charakteryzować się lżejszym lub mocniejszym bukietem aromatów. Do wina lżejszego najlepiej pasują kieliszki o nieco mniejszej pojemności niż te do wina białego, z delikatnie rozszerzającą się ku górze czarką. Nieco cięższe wina różowe można serwować w szkłach przypominających kieliszki do wina czerwonego – ze zwężającą się ku górze czarką w kształcie tulipana. W każdym z trzech przypadków nóżka kieliszka powinna być długa, aby można ją było wygodnie chwycić.
Warto pamiętać, że wino przed degustacją należy delikatnie zamieszać, zakręcając kieliszkiem, dlatego szklanka nie powinna być nigdy wypełniona po brzegi. Optymalna ilość wina, niezależnie od rodzaju, to mniej więcej 1/3 pojemności.
Kieliszki do koniaku i whisky
Jaki powinien być kieliszek do koniaku? Szkło tego typu jest bardzo charakterystyczne. Ma pękatą, zwężającą się ku górze czarkę i krótką, z reguły dość masywną nóżkę, która wymusza odpowiednie ułożenie kieliszka w dłoni. Koniak jest wówczas delikatnie ogrzewany, co sprawia, że oddaje więcej aromatów. Kieliszek do koniaku może być używany również do brandy.
Whisky pije się bez lodu lub z lodem (w wersji amerykańskiej). Kieliszek do whisky może przypominać ten do koniaku lub brandy, z tą różnicą, że jego czarka jest mniej pękata i nieco wyższa, a nóżka trochę dłuższa. Kieliszek tego typu służy najczęściej jedynie do degustacji. Najpopularniejszym szkłem do picia whisky jest niska i szeroka szklanka z grubym dnem typu old fashioned.
Kieliszki do grappy i sherry
Kieliszki do grappy mają charakterystyczny, łatwo rozpoznawalny kształt przypominający tulipana. Dolna część niezbyt dużej czarki jest pękata, a jej górna cześć mocno zwężona. Do trzymania kieliszka służy długa, smukła nóżka z niezbyt masywną podstawą. Taki kształt ułatwia napowietrzenie i wydobycie wszystkich złożonych aromatów grappy.
Kieliszki do sherry używane są również do picia likierów. Czym charakteryzuje się kieliszek do sherry? Zazwyczaj jest dość smukły, a jego czarka osadzona jest na długiej nóżce, która służy jako uchwyt. Z reguły ma niezbyt dużą pojemność i napełnia się go mniej więcej do połowy. Bywa, że sherry podawane jest w małym kieliszku typu Copita z dość dużą, zwężającą się delikatnie ku górze czarką.
Kieliszki do koktajli
Kieliszki do koktajli i drinków mają zróżnicowane kształty i pojemności. Każdy z nich dedykowany jest innym kompozycjom. Najbardziej charakterystycznym i łatwo rozpoznawalnym kieliszkiem do koktajli jest szkło, w którym podaje się Martini. Kieliszki do Martini wyróżniają się długą, smukłą nóżką i szeroką, stożkową lub półokrągłą czarką. Szeroka czarka sprzyja napowietrzeniu i uwolnieniu wszystkich aromatów. Innym bardzo popularnym koktajlem jest Margarita. Kieliszki do Margarity przypominają nieco odwrócone sombrero z długą, niezbyt masywną nóżką. Dużą popularnością cieszy się wciąż Mohito, które powstaje na bazie białego rumu z dodatkiem wody gazowanej, kruszonego lodu, cukru, limonki i mięty. Najczęściej podaje się je w wysokiej szklance o prostych ściankach i solidnym dnie. Równie często zamawiana jest Piña Colada składająca się z białego rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego. Serwuje się ją zazwyczaj w typowych kieliszkach koktajlowych z krótką nóżką i wysokimi ściankami czarki.