kasza manna

Kasza manna – charakterystyka i zastosowanie. Właściwości zdrowotne

Kasza manna to produkt, który większości z nas kojarzy się z potrawami dla dzieci. Nie oznacza to, że nie warto włączyć go do diety osoby dorosłej. Kasza manna ma wiele zalet, jest lekkostrawna, zalecana osobom z problemami trawiennymi. Jakie jeszcze cenne składniki zawiera, jakie ma zalety i czy są jakieś przeciwwskazania do jej spożywania? O tym dowiesz się w naszym artykule.

Jak powstaje kasza manna? Charakterystyka

Kasza manna, czyli popularny grysik, to jedna z najpopularniejszych i najstarszych dostępnych na rynku kasz. Z czego powstaje? Pozyskuje się ją z najdrobniejszych ziaren pszenicy. W procesie tworzy się wiele frakcji kaszek, a jedna z nich jest poddawana oczyszczeniu. Polega ono na wydzieleniu z danej frakcji cząstek otrębiastych oraz mąki. W ten sposób powstaje kasza manna, zwana również grysikiem. Możemy spotkać ją także w postaci drobnoziarnistej kaszki, która otrzymywana jest z pszenicy. Popularnie nazywana jest także bielmem mącznym. Możemy spotkać ją w 2 postaciach: kaszy manny zwykłej i błyskawicznej (preparowanej). Kasza błyskawiczna jest wstępnie obrabiana już na etapie produkcji, stąd też jej gotowanie będzie krótsze.

  Wybieramy alkohol na prezent – co podarować na czterdzieste urodziny?

Kasza manna właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Kasza manna ma dużą wartość odżywczą. Składa się przede wszystkim z węglowodanów. Kasza manna jest zalecana każdemu, kto stosuje lekkostrawną dietę. 100g produktu to 350 kcal oraz takie składniki jak 1 g tłuszczu, 73,2 g węglowodanów (z czego 1,2 g to cukier), 10,8 g białka, 0,025g soli. W porównaniu do innych kasz, ma bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego – 2,4g. Ponadto kasza manna jest bogata w witaminy B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez oraz jod.

Mimo tego, że kasza manna jest lekkostrawna, jest to produkt dość tuczący, posiadający wysoki indeks glikemiczny, który do IG 60 podnosi poziom cukru we krwi. Dzięki lekkostrawnym właściwościom, kasza manna w szczególny sposób zalecana jest osobom z zaburzeniami pracy układu trawiennego. Sprawdza się w przypadku osób z chorobami wątroby, przewodów żółciowych, ze stanami zapalnymi jelit i żołądka, wrzodami i po przebytych operacjach. To też podstawowy składnik diety niemowląt. Kasze mannę można podawać dzieciom zarówno z owocami, jak i warzywami.

  Atrakcje weselne - jakie warto wybrać?

Czy kaszę mannę może jeść każdy? Przeciwwskazania do spożywania produktu

Kasza manna w jadłospisie oznacza przede wszystkim więcej witamin, składników mineralnych oraz argininy. Warto wiedzieć, że w pewnych sytuacjach należy ograniczyć jej spożycie, a nawet całkiem wyeliminować ją z jadłospisu.

Błonnik pokarmowy wspomaga odchudzanie, dlatego jeśli stosujemy dietę redukcyjną, powinniśmy jeść kaszę mannę w ograniczonych ilościach i zastąpić ją produktami posiadającymi więcej tego cennego składnika. Kasza manna ze względu na niską zawartość błonnika nie powinna być też spożywana przez osoby zmagające się z zaparciami. Jako że produkt powstaje z pszenicy, muszą zrezygnować z niej także osoby zmagające się z nadwrażliwością na gluten, celiakią, nieceliakalą, czy alergią na pszenicę. W diecie bezglutenowej lepszym wyborem będzie kasza gryczana, bądź jaglana.