Spis treści
Wyciskarki wolnoobrotowe do cytrusów to konieczny sprzęt dla osób, które pragną włączyć do swojego życia zdrowe nawyki żywieniowe. Jest to skuteczny sposób na uzyskanie pysznego napoju wedle własnych upodobań i smaków. W trakcie wyciskania soków zarówno w wyciskarce poziomej, jak i pionowej, owoce i warzywa zachowują wszystkie składniki odżywcze. Którą wyciskarkę zatem warto wybrać? Poziomą czy pionową?
Poziome wyciskarki do soków – wszechstronność i wytrzymałość
Wyciskarka do soków robionych na bazie owoców i warzyw z poziomym układem wyciskania idealnie sprawdzi się u osób szukających wszechstronnego sprzętu. Wytrzymałość wyciskarki poziomej jest na tyle duża, że spokojnie może ona wykonywać wiele zadań na wysokim poziomie. Sprzęt poziomy pozwala miażdżyć twarde produkty jak np. duże owoce. Wśród zalet poziomej wyciskarki do soków można wyróżnić przede wszystkim jej wszechstronne zastosowanie, wysoką wytrzymałość, wydajność, łatwe czyszczenie, cichą pracę oraz mielenie produktów różnego typu. Jeśli zależy Ci, aby Twoja wyciskarka miała takie cechy, poziomy układ wyciskania jest właśnie dla Ciebie!
Pionowa wyciskarka do soków – wydajność i łatwe przechowywanie
Konstrukcja pionowa sprawia, że wyciskarka do soku tego typu jest bardziej kompaktowa. Sprzęt zmieści się nawet w małej kuchni o powierzchni 5 metrów kwadratowych, na niewielkim blacie. W związku z tym pionowa wyciskarka do soków idealnie sprawdzi się w małych, studenckich mieszkaniach, a nawet w akademiku. Mimo wszystko zalet pionowych wyciskarek z silnikiem wolnoobrotowym jest wiele. Wśród nich można wyróżnić wygodną obsługę, wydajność, kompaktowe wymiary, ciekawe wzornictwo oraz miażdżenie warzyw i owoców. Jeżeli nie zależy Ci na wielkich skuteczności, tylko chcesz robić soki na bazie prostych owoców i warzyw, to pionowa wyciskarka idealnie sprawdzi się w Twojej kuchni.
Wyciskarki poziome, czyli sok z każdego rodzaju owoców, warzyw oraz ziół
Jeśli zależy Ci na sprzęcie, który będzie w stanie przygotować idealne soki na bazie wszystkich owoców, warzyw oraz ziół to najlepszym rozwiązaniem jest wyciskarka pozioma. Taki model bez problemu poradzi sobie z twardymi owocami jak jabłko, seler czy marchew. Wyciskarki poziome przygotowują sok, zachowując wszystkie pierwotne walory odżywcze, dzięki wyjątkowym sposobie tłoczenia. Ponadto mała prędkość obrotowa sprawia, że sok nie napowietrza się w trakcie sporządzania. W związku z tym, taki napój można przechowywać w lodówce nawet 72 godziny.