Spis treści
Dłonie są naszą wizytówką. Bez względu na to, czy malujesz paznokcie, czy też nie ważny jest kształt płytki. Wbrew pozorom ma on wpływ na wiele aspektów, co więcej może również optycznie zatuszować pewne niedoskonałości. Jak nadać kształt paznokciom? Sprawdź nasze praktyczne porady!
Kształt paznokci – jak dobrać?
Nie ma wątpliwości, że dłonie przyciągają uwagę bez względu na to, czy paznokcie są umalowane, czy też nie. Zadbane zawsze wyglądają dobrze i schludnie. Kluczem jest odpowiednia pielęgnacja. Podczas wyboru kształtu płytki należy się sugerować przede wszystkim kształtem oraz ogólnym wyglądem dłoni, jak i samych palców.
Poleca się paznokcie:
- trójkątne wymodelować na kształt owalny, „migdałek” bądź na okrągło, ponieważ to najlepsze rozwiązanie
- owalne z długą oraz ze smukłą płytką ukształtować na owal, „migdałek”, czy na kwadrat
- prostokątne – w tym wypadku najkorzystniejszy jest kwadrat lub odmiana z lekko zaokrąglonymi bokami.
Ponadto:
- długie i smukłe palce najlepiej wyglądają, gdy płytka jest szersza i kanciasto zakończona
- krótkie palce z tendencją do puchnięcia potrzebują dłuższych paznokci, dzięki temu wysmuklisz dłonie, a spiczaste są wręcz idealnym wyborem
- przy płytce łopatkowej i szerokiej musimy starać się uzyskać formę owalną to pozwoli wysmuklić dłonie – pamiętaj jednak, że jeśli z natury masz właśnie takie paznokcie to nie opiłowuj za mocno, ponieważ efekt nie będzie zbyt korzystny
- krótkie i wąskie paznokcie bez względu na szerokość mogą mieć tak naprawdę dowolny kształt wedle naszego uznania oraz wygody.
Długość paznokci w obu dłoniach niekiedy się od siebie różni, dlatego podczas stylizacji trzeba to wziąć pod uwagę. Nieodpowiednio dobrana barwa lakieru może uwypuklić różnicę, ale za to korzystny kształt płytki działa odwrotnie, dlatego że może to delikatnie zakamuflować.
Wobec tego tak istotne jest dobranie odpowiedniej formy. Patrzymy zawsze na całą długość nie tylko na fragment od opuszka!
Jak nadać kształt paznokciom?
Manicure można wykonać samodzielnie lub skorzystać z pomocy fachowca, czyli kosmetyczki. Kolejność czynności, które wykonamy jest ważna! Zaczynasz od piłowania, potem przechodzisz do namaczania, a na końcu do usuwania skórek. Kształtów, jakie można nadać płytce paznokcia jest wiele. Do najpopularniejszych należą:
1. Okrągłe paznokcie
Są najbardziej uniwersalne, bo pasują w zasadzie każdemu. To idealne rozwiązanie, gdy nasze dłonie są narażone na uszkodzenia mechaniczne, czy płytka na rozdwajanie. Jak uzyskać taką formą? Spiłuj paznokieć zgodnie z kształtem opuszków, bo trzeba się do niego dopasować. Z czasem, gdy urosną będą wyglądać jeszcze lepiej.
2. Kwadratowe paznokcie
Najlepiej prezentują się przy dłuższej płytce, od tej średniej, do bardzo długiej. Co ważne ten typ jest mocno narażony na złamania i zadarcia, więc najlepiej sprawdza się u osób z twardą płytką lub wzmocnioną, na przykład akrylem. Podczas piłowania oprzyj dłoń o blat i środkową część opiłuj delikatniej w stosunku do pozostałej. Pilnik należy trzymać prostopadle względem palca.
3. Kwadratowe paznokcie z zaokrąglonym brzegiem
Wariant kwadratowy może również mieć lekko zaokrąglone brzegi, w ten sposób wygląda dużo subtelniej. Zatem tu łączysz paznokcie okrągłe z kwadratowymi. Jak uzyskać taki efekt? Pilniczek trzymasz pod kątem 90 stopni w stosunku do palca. Zaczynasz od nadania kwadratowej formy, potem zabierasz się za spiłowanie ostrych krawędzi.
4. Paznokcie migdały
Migdał wygląda bardzo gustownie, choć jest znacznie mocniej spiłowany niż typ owalny. Kluczem do osiągnięcia dobrego wyniku jest spiłowanie brzegów pod kątem 45 stopni, a co najważniejsze trzeba to wykonać dość regularnie. To sprawi, że płytka podczas wzrostu samodzielnie nabierze pożądaną formę „migdałka”. Ten typ zachwyca, gdy paznokcie są krótsze.
5. Paznokcie spiczaste
Spiczaste paznokcie są dość charakterystyczne i niestety, ale bardzo trudno uzyskać je w domowych warunkach. Dobrze jest dodatkowo wzmocnić płytkę, na przykład poprzez aplikację bazy proteinowej. Należy bardzo mocno spiłować boki, a czubek zostawić ostry. To wymaga sporo pracy, a co najważniejsze mnóstwo precyzji.
6. Paznokcie „ostrza”
Tak zwane „ostrze” – takie paznokcie przypominają swoim kształtem nieco stalówkę. Ten rodzaj stosuje się głównie przy przedłużaniu płytki w salonach kosmetycznych z użyciem akrylu i specjalnej formy. W domowych warunkach ciężko uzyskać tak nietypowy wygląd, zwłaszcza jeśli nie mamy doświadczenia.
7. Trumienki
„Trumienka” mało popularny kształt, choć to świetny kompromis pomiędzy popularnym migdałem, a kwadratowym rodzajem. Tutaj boki są mocno spiłowane, a czubek jest ścięty. Postępujesz podobnie, jak w przypadku spiczastego rodzaju przy stylizacji boków, za to góra jest prosta, jak w wariancie kwadratowym.
Warto znać pewne triki, które ułatwią nadanie kształtu naszym paznokciom. Dzięki temu łatwiej poradzisz sobie z manicure i uzyskasz efekt na jakim Ci zależało. Poniżej znajdziesz pomocne wskazówki:
- nigdy nie piłuj paznokci w powietrzu, rób to tylko i wyłącznie, gdy dłonie i palce są oparte o stabilny przedmiot, na przykład o blat stołu
- piłuj tylko i wyłącznie suchą płytkę w innym wypadku możesz ją zniszczyć
- nie przyciskaj pilnika za mocno, ponieważ może to powodować nierówności
- podczas piłowania staraj się robić to w jednym kierunku, ponieważ zmiana strony bywa często przyczyną rozdwajania się paznokci
- dobrze piłować paznokcie bez zmywania lakieru nawet jeśli odprysnął, bo wtedy są dużo twardsze i łatwiej uzyskać pożądaną formę
- ważny jest typ pilnika, jaki używasz do manicure – pilnik metalowy pozwala uzyskać dobry kształt, ale może powodować rozdwajanie się płytki. Lepszą opcją jest model szklany równie trwały, ale ma jeden ważny plus – powoduje zamykanie łusek paznokcia, dzięki temu krawędzie są idealnie gładkie. Papierowe mają kilkanaście gradacji i niską cenę, dlatego będą dobre do naturalnych (gradacja 180 lub 240), jak i do sztucznych paznokci. Kamienne modele są delikatne, więc można nimi usuwać nawet skórki. Co ciekawe w tym wypadku jeśli zmienisz stronę piłowania nie spowodujesz kłopotliwego rozdwojenia – żaden inny rodzaj nie ma takich właściwości!
Dziennikarka, blogerka – pozytywnie zakręcona na punkcie mody i urody. Uwielbiam pisać i dzielić się wiedzą z innymi.