Czajnik na gaz, jaki wybrać do swojej kuchni?

Czajnik to niezbędny przedmiot w każdej kuchni, dzięki któremu szybko przygotujemy wrzątek. Często podczas kupna nie zwraca się uwagi na jakość czajnika, co jest błędem, bo niezbyt solidny okaz szybciej ulega zużyciu, jest niezbyt trwały i mało praktyczny. Jak więc wybrać idealny czajnik na gaz do swojej kuchni? Czym się powinien charakteryzować?

Czym się kierujemy, kupując czajnik?

Każdy kieruje się innymi aspektami, wybierając czajnik na gaz. Dla jednych najważniejsze są kwestie praktyczne, inni zwracają uwagę jedynie na kwestie estetyczne, decydując się na model, jaki perfekcyjnie pasuje do wyglądu kuchni czy kuchenki. Mowa tu o kolorystyce i jego nowoczesnym bądź bardziej tradycyjnym kształcie. Najważniejsze to oceniać czajnik pod kątem obu kwestii, nie zapominając o czynnikach zdrowotnych. O czym dodatkowo wiedzieć?

Czajnik na gaz powinien charakteryzować się trwałością, odpornością na uszkodzenia i łatwością w utrzymaniu czystości. W dobrym czajniku nie ma problemu, by utrzymać temperaturę, a jego dno jest odpowiednio grube. Pod kątem wymienionych powyżej czynników – estetycznym, praktycznym i zdrowotnym, najlepszym wyborem jest czajnik stalowy. Jakiej marki? O tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego czynnik zdrowotny jest tak ważny?

Niektórzy klienci, którzy zamierzają kupić czajnik, nie zwracają uwagi na kwestie zdrowotne, nie zdając sobie sprawy z tego, jak wiele zależy od materiału jego wykonania. Stal – o jakiej już uprzednio wspominaliśmy – jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ nie wchodzi w reakcję  z żywnością i wodą, nie ma więc ryzyka zatrucia.

Inne materiały jak plastik czy aluminium tego nie zapewniają, więc zawsze podczas każdego gotowania część niebezpiecznych związków przedostaje się do wody. Po kilku latach te szkodliwe substancje kumulują się w naszym organizmie.

Jakie czajniki warto polecić?

Biorąc powyższe kwestie pod uwagę, można pokusić się o wskazanie godnych polecenia czajników.

Czajnik Klausberg KB 7349 wykonany z doskonałej jakości stali nierdzewnej o czerwonym kolorze, może być używany nie tylko na kuchenkach gazowych, ale również innego rodzaju: elektrycznych, indukcyjnych, halogenowych czy ceramicznych. Zastosowano w nim indukcyjne dno, dzięki czemu jeszcze szybciej można przygotować wodę. Jest trwały i przez długi czas utrzymuje jej wysoką temperaturę. Łatwy w utrzymaniu czystości. Charakteryzuje się wieloma ułatwieniami: odchylanym gwizdkiem informującym o wrzeniu wody, zdejmowaną pokrywką ułatwiającą wlewanie wody do środka, a także wygodnym, nienagrzewającym się uchwytem.

Polecamy również czajnik Edenberg EB 1955, który jak poprzednio opisywany model został wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Jego duża pojemność (3 litry) pozwala na zagotowanie sporej ilości wody, która (za sprawą grubego indukcyjnego dna) długo pozostaje ciepła. To bardzo komfortowy w obsłudze czajnik ze zdejmowaną pokrywką z wygodnym, uchwytem ochronnym i stalową rączką z podgumowaną okładziną, jaka się nie nagrzewa. Więcej ciekawych modeli czajników znajdziemy pod adresem https://europ24.pl/czajnik-na-gaz.

Podsumowując, widzimy, że wybór odpowiedniego czajnika na gaz wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy solidny, jakościowo wykonany model, powinniśmy zwrócić uwagę na szereg czynników. W przeciwnym razie możemy się rozczarować, gdy nasz nowy czajnik szybko trzeba będzie zastąpić kolejnym, ale już lepszym.

Te artykuły Ci się spodobają!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Komentarz zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.