dziecko je

Co jeść przy skazie białkowej?

Skaza białkowa zaliczana jest do alergii pokarmoludzkim? Jakie są objawy jej wystąpienia? Co powinna jeść, a czego unikać osoba ze stwierdzoną skazą białkową?wej. Czym się ona charakteryzuje? Czy ta alergia pokarmowa dotyczy tylko uczulenia na białko mleka krowiego? Dlaczego pojawia się w organizmie 

Co wiadomo na temat skazy białkowej?

Skaza białkowa jest alergią pokarmową. Pojawia się najczęściej w okresie niemowlęcym, a ustępuje przed ukończeniem 3 roku życia. Czasami zdarza się, że pozostaje na całe życie. Alergia pojawia się przede wszystkim po spożyciu białka mleka krowiego, jednakże może także występować po zjedzeniu białka jaj, czy niektórych mięs. Warto tutaj podkreślić, iż skaza białkowa nie równa się nietolerancji laktozy. Mimo że mają podobne objawy, są dwiema odrębnymi jednostkami.

Przyczyny oraz objawy skazy białkowej

Przyczyną wystąpienia skazy białkowej jest rozpoznawanie konkretnego pochodzenia białka przez organizm człowieka jako substancji zagrażających. Aby się obronić, układ odpornościowy zaczyna wytwarzać stan zapalny. Warto wspomnieć, że ryzyko wystąpienia skazy białkowej może zwiększyć się wśród dzieci, których rodzice mają jakieś alergie (niekoniecznie pokarmowe), ale nie jest to warunek.

Skaza białkowa widoczna jest przede wszystkim na skórze. Pojawia się wysypka na policzkach oraz za uszami (w cięższych przypadkach – na tułowiu, zgięciu kolan oraz łokci). W zależności od postaci alergii może pojawić się także świszczący oddech, pokrzywka czy wymioty. Ze względu na trudność w jej zdiagnozowaniu w początkowych etapach występowania, często dochodzi do powstania atopowego zapalenia skóry.

Co jeść, a czego unikać?

U dzieci ze skazą białkową, które są karmione piersią, matka musi zaprzestać spożywania mleka oraz produktów pochodnych, takich jak: maślanka, margaryna, sery, kefir, jogurty, śmietana, napoje na bazie mleka, serki. Ponadto, musi zwrócić uwagę na produkty takie jak: pasztet, parówki, budynie, czekolady, chipsy, naleśniki, wędliny, majonez, owoce morza, pizza, pieczywo, orzechy, cytrusy czy słodycze (podane produkty dotyczą także wszystkich osób dorosłych, które borykają się ze skazą białkową).

  Gorączka przy ząbkowaniu – jak sobie z nią radzić?

Produkty, po które mogą sięgnąć osoby z tym rodzajem alergii pokarmowej to przede wszystkim różne rodzaje kasz, ryż, mięso z indyka czy królika, warzywa (takie jak: marchew, ziemniaki, kalafior, brokuły, dynia, cukinia, buraki itp.), owoce (gruszki, morele, wiśnie, jabłka, śliwki itp.). Należy tutaj podkreślić, iż wymienione produkty raczej nie powinny uczulać, jednakże zależy to indywidualnie od każdego organizmu.

Jeszcze kilka słów podsumowujących skazę białkową

Alergia pokarmowa, jaką jest skaza białkowa, eliminuje z naszej diety część produktów. Nie oznacza to jednak, że nasze jedzenie musi być nudne i niesmaczne. Wystarczy trochę chęci oraz kreatywności, aby z „dozwolonych” składników stworzyć dobrą i smaczną kuchnię. Warto tylko przypomnieć, że wykluczenie niektórych produktów z naszej diety może powodować ryzyko wystąpienia niedoborów odżywczych. Z tego powodu należy dostarczyć organizmowi zamienne składniki o równoważnych wartościach odżywczych.